pobjeda nad fašizmom

U Sisku obilježen Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu

05.05.2021 u 20:27

Bionic
Reading

Grad Sisak, u suradnji sa sisačkom Udrugom antifašističkih boraca i antifašista "Brezovica", prigodnim je programom obilježio 5. svibnja, obljetnicu pobjede nad fašizmom i Dan oslobođenja Siska u Drugom svjetskom ratu

Tim su povodom uz spomenik podignutom u čast žrtvama fašizma u sisačkom Parku dr. Franje Tuđmana, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Svečanost je nastavljena promocijom knjige Marijana Cvetkovića "Sjećanja o prijeđenom putu", koja tematizira razdoblje Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razvoja, koje je autor proživio kao sudionik brojnih povijesnih događanja. Marijan Cvetković, rođeni Siščanin, je tijekom Drugog svjetskog rata i poslije njega obnašao brojne funkcije, a uz ostalo, bio je i predsjednik Predsjedništva SRH, podsjeti su na svečanosti.

Memoarska građa vezana uz Drugi svjetski rat na području Siska i njegove okolice izuzetno je rijetka, stoga ova knjiga predstavlja vrijedan izvor za istraživanje povijesti toga razdoblja, ali i onog nakon rata, rečeno je.

Ta se građa čuva u Gradskom muzeju Sisak, te je objavljena na poticaj Udruge antifašističkih boraca i antifašista „Brezovica“, a financirana je sredstvima Grada Siska. Knjigu, čiji je izdavač Gradski muzej Sisak, predstavio je povjesničar Hrvoje Klasić.

Na skupu je, uz ostale, govorila i aktualna sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.