LABIRINTI SEGREGACIJE

U Saudijskoj Arabiji niče grad isključivo za žene

13.08.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Saudijska Arabija gradit će industrijski grad isključivo za žene, kako bi im se omogućili radni uvjeti primjereni rigidnim religijskim pravilima tog kraljevstva

Budući grad niknut će na istoku Saudijske Arabije, a zamišljen je kao jedan od nekoliko planiranih ženskih gradova. Cilj projekta je uključivanje više žena u profesionalni život i jačanje njihove financijske neovisnosti, uz istovremeno zadržavanje spolne segregacije.

Predložena je gradnja četiri slična, ženska industrijska naselja u Riyadhu.

Saudijska Arabija čuvena je po spolnoj segregaciji. U toj zemlji na snazi je tzv. šerijatski zakon, koji u kombinaciji s plemenskim običajima kreira ultrakonzervativno društvo u kojemu ženama još uvijek nije dopušteno voziti automobil.

Saudijske vlasti zadužene za industrijsko vlasništvo, koje grade ženski grad kod Hofufa, nadaju se da će naselje zaživjeti već iduće godine. Plan je prethodno odobrio princ Mansour bin Miteb bin Abdulaziz, ministar lokalnog i ruralnog razvoja.

Zahvaljujući tom projektu, očekuje se otvaranje 5.000 novih radnih mjesta u tekstilnoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Lokacija kod Hofufa izabrana je zbog blizine grada koja će omogućiti ženama da svakodnevno stižu na posao.

Projekt je predložila skupina saudijskih poslovnih žena, piše Al Eqtisadiah, poslovni dnevnik, citirajući Hussu al-Aun, koja je izjavila: 'Novi industrijski grad trebao bi imati specijalizirani centar za obuku kako bi se ženama pomoglo da razviju svoje talente i obučilo ih za rad u tvornicama. Ovo je nužno za smanjenje stope nezaposlenosti među našim ženama koje posjeduju diplome.'

Saudijska Arabija na meti je kritika zbog sustavne diskriminacije prema ženama. Prošle jeseni, kralj Abdullah najavio je da će žene moći glasati na lokalnim izborima 2015.

U siječnju, zakonom je odobren rad žena u trgovinama s kozmetikom i donjim rubljem. Prethodno, ženama su rublje prodavali muškarci. Planira se da će do kraja godine žene zamijeniti muškarce u trgovinama koje prodaju abaje, tradicionalnu crnu pokrivku za žene.