SVIJET U SEDAM DANA

U SAD-u demokrati osvojili većinu, džihadisti tinjaju u Nizozemskoj, a Belgijanci otvorili srce izbjeglicama

11.11.2018 u 09:57

Bionic
Reading

Zašto Donald Trump ima razloga za slavlje? Više od 7000 Belgijanaca primilo izbjeglice u svoje domove. U New Yorku počelo suđenje najvećem narkobossu današnjice, Joaquinu Guzmanu zvanom El Chapo. Dramatično nizak vodostaj njemačke rijeke Rajne zbog ovoljetnih suša izazvao ozbiljnu krizu u mnogim tvrtkama...O događajima koji su obilježili tjedan čitajte u pregledu Davorke Grenac

Bila je to, rekoše, 'epska borba za duh i budućnost zemlje'. Na tzv. midterm izborima za novi sastav Zastupničkog doma i Senata, doživljenima kao referendum o Donaldu Trumpu, demokrati nakon osam godina ponovno kontroliraju Zastupnički dom, a republikanci su zadržali kontrolu nad Senatom.

>>>Amerika postaje još šizofrenija: Pod vlašću 'šepave hijene' eskalirat će unutarnji konflikti i proizvodnja neprijatelja po svijetu

Novi omjer snaga oblikovat će drugu polovinu Trumpova mandata, a demokratima se pruža prilika da pokrenu niz istraga o njemu, što je najizglednija nova čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi već naglasila izjavom da će pobjeda omogućiti demokratima 'vraćanje kontrole i ravnoteže u upravi, ustavnih ovlasti i protuovlasti'. U svakom slučaju, Trumpu će sada biti teže izbrisati Obamin zakon o zdravstvenoj zaštiti i nametnuti nove restrikcije za migrante, ali što se tiče mogućnosti opoziva, može mirno spavati jer bi se postupak vodio u Senatu.

  • +13
Izbori u SAD-u Izvor: Pixsell / Autor: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

Koliko je Amerikancima podijeljenima Trumpovom politikom bilo stalo do ovih izbora, pokazuju primjeri građana koji su davali otkaze na poslu, uzimali godišnje i izostajali s nastave da volontiraju u kampanji, a odaziv je bio golem: 114 milijuna birača, 31 milijun više nego 2014. godine.

'Bez obzira na takav ishod midterm izbora, Trump ima razloga za slavlje jer je uspio 'trampizirati' Republikansku stranku, oblikovati je prema vlastitom liku', piše komentator Atlantica McKay Coppins, navodeći kako su početkom godine pri izboru republikanskih kandidata za ove izbore Trumpovi klonovi i njegovi saveznici sustavno istiskivali tradicionalne i kritičnije članove stranke te da su s pozornice nestala neka od najuglednijih imena stare garde ili su poslana u mirovinu.

Kampanja je do zadnje minute bila krcata podvalama, lažima, podjelama, ispadima mržnje i ekstremističke retorike, a neki su tvrdili da je u njoj bilo najviše rasizma otkada Amerika pamti izbore, što dokazuje i oglas u kojem se lažno optužuju demokrati da su štitili jednog migranta, ubojicu dvojice kalifornijskih policajaca 2014., s porukom da bi takvoj bagri i sada dopuštali ulazak u zemlju. Tvitao ga je Trump, prošle nedjelje su ga emitirali Fox News i NBC za vrijeme utakmice NFL-a, no CNN ga je zgađeno odbio zbog rasizma.

Dok se u SAD-u glasalo, karavana migranata iz Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora stigla je do Mexico Cityja. Prvi val od 2000 ljudi smješten je na nogometnom stadionu Jesus Martinez, opran i nahranjen, a dio njih zaustavio su u bazilici Gospe od Guadalupe, omiljenom mjestu katoličkih hodočasnika, da zahvale Gospi što je nad njima bdjela tijekom puta.

Dok se u nas prepucavaju o neodlasku predsjednice u Marakeš, u kojem će se na UN-ovoj konferenciji prihvatiti Globalni plan o rješavanju pitanja migracije, revoltirani politikom vlade Belgijanci uzimaju stvar u svoje ruke. Više od 7000 članova Građanske udruge za pomoć izbjeglicama prima ih u svoje domove i hrani o vlastitom trošku. 'Stalno slušam da je Europa plemenito tlo na kojemu se poštuju ljudska prava, ali to treba dokazati', izjavljuje jedna od članica udruge, Roxane Hauzeur iz Bruxellesa, privremeno smjestivši u svome stanu petoro sirijskih izbjeglica.

>>>Pejčinović Burić o Marakešu: Nervoza dolazi s Pantovčaka, bilo bi dobro čuti što predsjednici smeta

Nizozemska tajna služba (AIVD) prošlog tjedna upozorila je da se prema njihovim informacijama u zemlju uvuklo 500 džihadista i nekoliko tisuća njihovih simpatizera, što je za Nizozemsku potencijalna opasnost. Iako je ISIL u Iraku i Siriji razbijen, AIVD podsjeća da nije razbijena džihadistička ideologija i da rastepena organizacija formira podzemni pokret, spreman za akciju kada ocijeni da je za to došlo vrijeme. Islamski ekstremizam strukturalni je dio europskog društva, daje na znanje AIVD. Pod zastavom ISIL-a i drugih divljih džihadističkih grupa borilo se 310 građana Nizozemske, od kojih 135 još uvijek tumara bivšim ratištima, 30 ih je smješteno u izbjegličke kampove ili u zatvore, 85 ih je poginulo, a 60 ih se slobodno šetkara Nizozemskom.

  • +8
El Chapo Joaquín Archivaldo Guzmán Loera Izvor: Pixsell / Autor: ALEJANDRO AYALA/XINHUA/PIXSELL

Glavna vijest u New Yorku prošlog tjedna bio je početak suđenja Joaquinu Guzmanu zvanom El Chapo (Kratki), optuženom za 17 kaznenih djela, uključujući krijumčarenje droge, pranje novca i vođenje kriminalne organizacije. Kao prvi problem iskrsnulo je biranje 12 porotnika. Naime, prema pravilima oni ne smiju ništa znati o optuženom, ali u Americi teško je naći nekoga tko nije čuo za meksičkog narkobossa patuljasta rasta, šefa Sinaloe, najvećeg narkokartela u svijetu, koji je od 1989. do 2014. prokrijumčario u SAD vodom, kopnom i zrakom 156.625 kilograma kokaina (to je ono što se službeno zna), ne računajući heroin, metadon i marihuanu, zaradivši 14 milijardi dolara.

Dakako, Kratki poriče krivnju, ali optužba se oboružala s 300.000 stranica dokaza i 117.000 dokaznih audiosnimaka. Porotnici će biti pod strogim zaštitnim mjerama, sudac Brian Cogan također, primijenit će se i poseban program zaštite svjedoka, što će porezne obveznike stajati 50 milijuna dolara, a suđenje je zatvoreno za javnost. S obzirom na to da je Guzman prije izručenja Americi u siječnju 2017. u Meksiku nekoliko puta hapšen i bježao iz zatvora (zadnji put kroz tunel u koji je uvedena struja i dovoljno širok za vožnju biciklom), sigurnosna služba se boji da Guzmanova banda opet ne izvede kakvu spektakularnu otmicu optuženika. Računa se da će to biti najskuplje suđenje u povijesti SAD-a.

Dramatično nizak vodostaj njemačke rijeke Rajne donio je glavobolje i goleme gubitke mnogim europskim tvrtkama jer se rijekom prevozi oko 80 posto karga. Presušile su i pumpne stanice ovisne o dostavi goriva Rajnom iz Nizozemske, dok je jedna njemačka kemijska tvrtka, koja koristi vodu iz rijeke, morala drastično kresati proizvodnju. No zato je Italija prošlog tjedna plivala u vodi do vrata. Europa se mora suočiti s činjenicom da je to tek početak njezinih nevolja s ekstremnom klimom, tješe nas klimatolozi, a uzroke vam ne moramo ponavljati.

  • +4
Poplave u Veneciji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

P.S. Zašto tisuće superbogatih Ruskinja dolaze na Floridu s trbuščićima? Ne zbog sunca i mora, nego zato da tamo rode, jer prema američkom zakonu dijete rođeno u SAD-u automatski postaje njihov građanin. U Rusiji trenutno posluje više od deset posebnih agencija za organizaciju svega, od putovanja i smještaja do medicinske pomoći i prevoditelja. Jedan od vlasnika takve agencije, Anton Jačmenev, naziva to 'globalnim turizmom'. Ostaje se obično tri mjeseca, što 'turistkinju' stoji oko 30.000 dolara. Njujorški Centar za migracije procjenjuje da 36.000 inozemnih majki godišnje rodi na američkom tlu, a navala je posebno krenula kada je Trump najavio plan o ukidanju toga zakona.