spor oko sporazuma

Pejčinović Burić o Marakešu: Nervoza dolazi s Pantovčaka, bilo bi dobro čuti što predsjednici smeta

06.11.2018 u 10:25

Bionic
Reading

Nakon što se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer žestoko obrušila na Ministarstvo vanjskih i europskih poslova danas je stigao odgovor resorne ministrice Marije Pejčinović Burić

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u izjavi novinarima u Dubrovniku poručila je kako je po pitanju Marakeškog sporazuma Ministarstvo odradilo posao onako kako treba. 'Kao osoba koja to vodi i koja je imala uvid u to što su kolege radili s MUP-om, mogu reći da su odradili odličan posao tijekom pregovora. MVEP je dosljedno u svom stavu kad su u pitanju sigurne, regularne i uređene migracije. Radimo na pripremi konačnog prijedloga koji će ići na Vladu. Žao nam je što nervoza dolazi s Pantovčaka, no nismo doznali što je u dokumentu prijeporno predsjednici. To je prvi dokument kojim se pokušava regulirati pitanje koje je dobilo na važnosti, a to je pitanje migracija, i to regularnih migracija', poručila je Pejčinović Burić.

Podsjetila je da se radi o katalogu mjera, a da će svaka država moći izabrati koje će mjere provoditi. 'To je pokušaj da se postignu uređene, regularne migracije, da se kad se dogode s njima možemo lakše nositi, da se migrantski pritisci manje. Mislimo da se radi o važnom dokumentu, koji nije sporazum i koji se ne potpisuje. Nije pravno obvezujući. Ne vidimo nikakav prijepor u samom dokumentu, on samo može doprinijeti. A suvereno je pravo države da odredi što će raditi i to bi trebalo odagnati sve insinuacije', dodala je.

Prijepor MVEP-a i Pantovčaka komentirao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kazavši da taj sporazum nema toliku važnost koju je dobio u raspravama posljednjih dana.

'Zbog čega dolazi do prijepora? To nije prvi takav prijepor. Događa se ne samo između Vlade i predsjednice, nego na cijeloj političkoj sceni. Počeli smo s Istanbulskom konvencijom pa okupljanjem u Vukovaru i sada s Marakeškim sporazumom. Radi se o temama koje ne bi trebale izazvati prijepore. Tko je taj i koji su krugovi što generiraju te vrste prijepora? Netko te sukobe namjerno generira i pokušava izazvati sukob između predsjednice i MVEP-a. Trebamo utvrditi tko to radi, zašto to radi i koje su mu namjere', kazao je Jandroković.

Na pitanje na koga konkretno misli, odgovorio je: 'Možemo pretpostaviti, ali u ovom trenutku neću o tome govoriti.'