aleksej overčuk

U SAD na samit stiže zamjenik ruskog premijera: 'Bit ćemo dobri domaćini'

13.11.2023 u 11:57

Bionic
Reading

SAD će tretirati Rusiju kao punopravnog sudionika na ovotjednom samitu Azije i Pacifika u San Franciscu, unatoč američkim nastojanjima da izolira Moskvu zbog invazije na Ukrajinu, rekao je visoki američki dužnosnik

Budući da je posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina politički nezamisliv, Rusiju će na samitu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) predstavljati zamjenik ruskog premijera Aleksej Overčuk.

"On je tretiran kao voditelj izaslanstva i imat će priliku u cijelosti sudjelovati u ovotjednim događajima", rekao je Matt Murray, dužnosnik State Departmenta za APEC, za AFP.

Overčuk je pod nizom zapadnih sankcija uključujući europske, ali ne i američkim, za razliku od mnogih drugih visokih ruskih dužnosnika.

"Cijelu godinu govorimo da želimo biti dobri domaćini APEC-a", rekao je Murray.

"Ali učinit ćemo to u skladu sa zakonima i propisima SAD-a. A sudjelovanje Rusije, očito, oblikovano je time, zbog sankcija", rekao je.

Priznao je da Overčuk "očito neće biti na istoj razini" u diplomatskom protokolu kao šefovi država i vlada koji dolaze na APEC.

Među njima je kineski predsjednik Xi Jinping, koji će se u srijedu sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je uhidbeni nalog za Vladimirom Putinom zbog čega on nije sudjelovao na samitima u Južnoafričkoj Republici i Indiji ove godine, no nedavno je posjetio Kinu.

SAD je prošli mjesec javno rekao da Putin nije dobrodošao u San Francisco na što je Rusija odgovorila da je na svakoj članici APEC-a da odluči tko će je predstavljati.