dolaze stranci

U Saboru žestoke kritike na liberalizaciju tržišta turističkih vodiča

18.03.2021 u 13:45

Bionic
Reading

Otvaranje domaćeg tržišta rada turističkim vodičima iz drugih zemalja EU-a naišlo je u četvrtak na oštre kritike saborske oporbe, iz koje ističu da oni često nemaju potrebne kvalifikacije niti mogu jednako kvalitetno obavljati posao u RH kao domaći vodiči

"Zakon određuje tko će i na koji na način i s kojim znanjem prezentirati našu kulturu, povijest i običaje”, istaknuo je Marin Miletić (Most) i dodao da se otvara put stranim vodičima da prezentiraju Hrvatsku bez dovoljno edukacije.

"Takva prezentacija bit će površna i stihijska, a turistički doživljaj nepotpun", ocijenio je Miletić.

Hoće li u Vukovaru biti stranci vodiči ili možda oni koju su napadali taj grad, upitao je Miro Bulj (Most), ističući kako ovaj zakon pogoduje strancima, "dok će Hrvati morati ići u Irsku".

Davor Dretar (DP) napomenuo je kako u Hrvatskoj, da bi netko postao licencirani vodič, treba imati minimalno četverogodišnju srednju školu, položen tečaj za vodiča na hrvatskom i stranom jeziku, ispit za određenu županiju.

A sada ćemo strancima pojednostaviti ovu cijelu zahtjevnu i skupu proceduru, poručio je Dretar i predloženi zakon nazvao lošim te podsjetio da nije prošao ni na Odboru za turizam.

Bitno da vodiči o lokalitetu govore s ljubavlju i empatijom

Hrvoje Zekanović (HS) naglašava kao je bitno što vodiči govore, ali da je još bitniji način na koji govore o nekom lokalitetu, je li to s ljubavlju, stavom i empatijom.

"Želim turističke vodiče koji će turistima omogućiti da stave prst u rupu od gelera na brončanim vratima Šibenske katedrale", istaknuo je Zekanović.

Katica Glamuzina (SDP) rekla je da nisu uvažene primjedbe turističkih vodiča niti mišljenje struke, a njezina stranačka kolegica Boška Ban Vlahek da se zakonom uništava struka turističkih vodiča kojih je u Hrvatskoj oko 5500.

"Zakon je loš, ne uvažava mišljenje struke, srljamo u prosječnost umjesto da težimo izvrsnosti", kazao je Marin Lerotić (IDS).

S predloženim izmjenama nisu zadovoljni ni vladajući koji najavljuju amandmane.

Iako smatra da se trebamo prilagoditi europskoj regulativi, Mato Franković (HDZ) smatra da predloženo, što se tiče vodiča, nije do kraja razrađeno.

"Nije svejedno tko će i kako voditi grupe u zaštićenim lokalitetima niti je dovoljno položiti ispit u par mjeseci i voditi primjerice pregled Dubrovnika", kazao je Franković i najavio amandmane za pooštravanje obrazovnih uvjeta za vodiče iz drugih zemalja.

Marijana Balić (HDZ) naglasila je da se, također, mora spriječiti potencijalna pogrešna interpretacija hrvatske povijesti te da se posebna pozornost treba posvetiti lokalitetima od posebnog pijeteta, kao što je grad Vukovar.

Na zaštićenim lokalitetima samo vodiči s ispitom na hrvatskom jeziku

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina tumači da će na zaštićenim lokalitetima, kojih je u Hrvatskoj više od 550, moći raditi samo licencirani vodiči s položenim posebnim stručnim ispitom na hrvatskom jeziku.

"Taj tečaj moći će se proći samo u Hrvatskoj i položiti ga samo na hrvatskom jeziku ispred komisije u kojoj sjede i naši turistički vodiči", istaknuo je Glavina, braneći zakon.

Pojasnio je da će vodič koji dolazi s nekom grupom, primjerice iz Njemačke, moći voditi samo na općem dijelu javne površine, načelno govoriti primjerice o Splitu i Šibeniku, a na zaštićenim lokalitetima moći će raditi samo licencirani vodiči.

Zakonom se, dodao je, mijenja samo dio prema kojem se posebni ispit neće morati polagati za 21 županiju, nego primjerice po regijama ili nekom drugom modelu.

Vodiča iz drugih država godišnje je u Hrvatskoj oko 70 i borave u našoj zemlji oko dva do tri tjedna, naveo je Glavina.

Izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu donose se zbog dvije povrede prava EU, o putovanjima u paket aranžmanima i reguliranju profesije turističkog vodiča.

Zbog korone ukidaju se vaučeri za neizvršena putovanja

S obzirom na neizvjesnost trajanja pandemije koronavirusa, ukida se izdavanje vaučera za neizvršena putovanja, koji su uvedeni prošle godine radi osiguranja likvidnosti putničkih agencija.

Putnici koji su uplatili paket putničke aranžmane, a nisu ih zbog pandemije mogli iskoristiti, moći će temeljem izdanog vaučera ili ugovoriti zamjensko putovanje ili raskinuti ugovor i ostvariti pravo na povrat uplaćenih sredstava u roku od 14 dana od raskida ugovora.

Na kritike da bi se organizatori putovanja mogli naći u velikim poteškoćama Glavina ističe da je Vlada donijela odluku o paketu potpora ukupnog iznosa od 1,5 milijardi kuna, odnosno izdavanju državnih jamstava za kreditne plasmane u suradnji s HBOR-om, HAMAG Bicro-om te poslovnim bankama.