I HSP BOJKOTIRA PARLAMENT

U Saboru bez oporbe, HDZ-ovci o Bogu, lešinama i preponama

14.10.2011 u 10:53

Bionic
Reading

Dok oporba bojkotira rad Sabora, čemu se pridružio i HSP, stav SDSS-a još se čeka, a Šemso Tanković u međuvremenu je poručio da neće biti dio kvoruma, pa je upitno hoće li HDZ imati 'solidnu većinu'. Zastupnici vladajuće stranke raspravljaju sami sa sobom o Hrvatima u svijetu i BiH, skupljajući bodove u 11. izbornoj jedinici, i prozivaju oporbu, lamentirajući o njezinim preponama, a istovremeno pokušavaju skupiti kvorum

Zastupnik iz reda nacionalnih manjina Šemso Tanković poručio je da neće biti dio kvoruma, SDSS-ovac Milorad Pupovac daće objaviti odluku na samoj sjednici, a HSP se pridružuje bojkotu Sabora, naime, HSP-ov jedini saborski zastupnik Daniel Srb poručio je da dok se Vlada i HDZ ne odrede o svom odnosu

sa SDSS-om ne trebaju očekivati potporu HSP-a.

U Saboru je danas sve usmjereno na glasanje zastupnika o dosad raspravljenim točkama. Naime, upitno je hoće li vladajuća većina imati dovoljan broj ruku nakon što je Kukuriku koalicija donijela odluku o bojkotu rada Sabora zbog HDZ-ovih ekscesa na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, podsjetimo, nakon jučerašnjega je sastanka vrha HDZ-a u Vladi izjavio da će vladajuća većina prilikom današnjega glasanja u Saboru imati solidan broj ruku za izglasavanje zakona.

HDZ skuplja kvorum, naime, na glasanje je s bolovanja došao zastupnik Marko Turić, koji boluje od karcinoma, i rekao: 'Bilo bi potpuno neodgovorno da nisam došao. Svatko tko može pomoći zemlji u ovako teškoj situaciji to mora i učiniti. Nas su izabrali ljudi kojima odgovaramo.' Još jedan zastupnik koji boluje od karcinoma, i to gušterače, također je stigao u Sabor, a riječ je o bivšem ministru gospodarstva Branku Vukeliću, koji je rekao da se 'osjeća sjajno', a kolegama se s porodiljnoga pridružila i zastupnica Vesna Buterin

Koalicijski partner HDZ-a, SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac poručio je da će obznaniti svoju odluku na sjednici, a predsjednik pravaša Daniel Srb održao je konferenciju za novinare u Saboru i poručio da 'HSP neće biti rezerva u nedostatku kvoruma'. Stoga neće doći ni na glasanje o Zakonu o ništetnosti, dođe li uopće do toga, u što sumnja. 'Vlada je talac SDSS-a i njegovih zahtjeva i dok postoji suradnja Vlade i HDZ-a sa SDSS-om, nema potpore HSP-a', zaključio je Srb i pozvao ih da se odrede o tom odnosu.

U međuvremenu, u gotovo praznoj sabornici HDZ-ovi zastupnici, pod egidom rasprave o Konačnom prijedlogu zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, sipaju oštre kritike na račun oporbe koja je za to vrijeme boravila u saborskim prostorijama svojih stranačkih klubova, a potom se nešto prije 12 sati skupila ispred sabornice.

Premda je zakon posvećen svim Hrvatima diljem svijeta, najviše se govori o onima u susjednoj BiH.

'Naravno da ih na lijevoj strani nema, a nema ih jer je njihova glavna uzdanica Pusić (Vesna Pusić, op. a.) već odavno Hrvate u BiH proglasila personama non grata, i to u vrijeme rata, i danas im oni ovako zahvaljuju, a i Hrvatskoj zahvaljuju na različite načine, i hvala ti, Bože, da ih nema. Treba čuvati Hrvatsku, to svi govore, a za to ćemo se i pobrinuti ova vlada i HDZ i dragi Bog je s nama', ispalila je HDZ-ovka Đurđica Sumrak.

Stranački joj kolega Boris Kunst nije govorio o božanskim bićima koja navodno prate HDZ i njega 'uopće ne čudi to da oporbe nema jer je nije briga za Hrvate u BiH, a svi boluju od iste bolesti od koje boluje i njihov predsjednik - bolesti prepona'. 'Neće se odreći svog dijela plaće za to što ovdje ne dolaze, dok hrvatski radnici za to dobivaju otkaze i ostaju bez egzistencije. Oni ne uvažavaju ni ovaj visoki dom, ne uvažavaju nikoga, jer očito su opijeni samo jednom željom, a to je kako da dođu na vlast. Jednostavno se boje kako će doći na vlast, pa, rekao bih, i gazeći preko leševa. Ne treba vam biti žao što ih nema, možda će ozdraviti, možda im se u međuvremenu izliječe prepone', kazao je Kunst.

Ne bi li valjda smirio strasti i spasio što se spasiti dade, za govornicu je stupio da bi sudjelovao u raspravi predsjednik Sabora Luka Bebić, a predsjedanje je preuzeo Šeks. 'Bez ikakve patetike želim reći da je ovo jedan od presudnih momenata za hrvatski narod, ma gdje god se on nalazio. U prvom čitanju nitko nije bio protiv ovoga zakona i taj politički kapital svojevrsnog jedinstva bez obzira na sadašnju situaciju ne treba biti izgubljen', kazao je, između ostaloga, Bebić te pozvao 'sve zastupnike da prilikom glasanja oko ovoga i svih ostalih zakona budu u sabornici i manifestiraju potporu svim Hrvatima diljem svijeta jer on sažima tu cjelokupnu problematiku i uzdiže na razinu saborske zaštite'. 'Zato pozivam sve kolege i kolegice da podrže ovaj zakon', zaključio je predsjednik Sabora, praćen pljeskom HDZ-ovaca.