NEODOBRENE DEMONSTRACIJE

U Rusiji privedeno 60 prosvjednika

31.12.2011 u 22:14

Bionic
Reading

Ruska policija uhitila je u subotu u Moskvi tijekom protuvladinih prosvjeda oko 60 demonstranata, među kojima je i pisac Eduard Limonov, jer su pokušali organizirati neodobrene prosvjede u Moskvi i u Sankt Peterburgu, tražeći odlazak s vlasti aktualnog premijera i kandidata za predsjednika Vladimira Putina, izvijestio je France presse

Jedan od vođa oporbe, Boris Nemcov rekao je kako se u gradu Nižnji Novgorodu u zapadnom dijelu Rusije okupilo oko 200 ljudi, no ondje nije bilo uhićenja.

U Moskvi su prosvjedi, što su ih organizirali predstavnici oporbe i pisac Eduard Limonov, održani na trgu Triumfalnaja u središtu grada, pod sloganom "Nova godina bez Putina". Moskovska policija izvijestila je da je uhićeno 60 osoba te da je oko trga postavljen kordon.

Među ostalima, prosvjednici su isticali i transparent na kojemu je pisalo "Smrt stanarima Kremlja". U drugome po veličini ruskom gradu Sankt Peterburgu, uhićeno je desetak ljudi koji su prosvjedovali u središtu grada izvikujući "Nova godina bez Putina" i "Trebamo drukčiju Rusiju". Bivša disidentkinja i aktivistkinja Ljudimila Aleksejeva je, reagirajući na uhićenja pred doček Nove godine, kazala kako je to "sramotno i glupo". "Vlasti bi morale shvatiti da je razdoblje rastjerivanja prosvjednika završilo", kazala je.

Vladimir Putin suočava se s najvećim prosvjednim pokretom od dolaska na vlast 2000. On je tijekom dana kazao kako smatra da nema ničeg "neuobičajenog" u tomu što Rusija "ključa", jer je u jeku predizborno razdoblje. Ocijenio je da je to što se događa u zemlji - "cijena demokracije".