VREMENSKA PROGNOZA

U rano jutro izmjereno čak 29 °C; toplinski val tek je počeo!

31.07.2018 u 07:28

Bionic
Reading

Ovaj će tjedan diljem Hrvatske biti najtopliji u dosadašnjem dijelu godine, ponegdje vjerojatno i cijele. Toplinski val koji može djelovati na zdravlje već je počeo na većini Jadrana i dijelu unutrašnjosti, a u utorak će i u većini ostalih krajeva, kaže u vremenskoj prognozi HRT-a Zoran Vakula

U Slavoniji, Baranji i Srijemu utorak će biti nestabilniji od ponedjeljka, poslijepodne uz češće pljuskove i grmljavinu. Najniža temperatura od 18 do 21 °C, a najviša oko 32 °C. Podjednako iznadprosječno toplo, mjestimice čak i toplije nego na istoku, bit će u sunčanijoj središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti stabilnije, uz samo malu vjerojatnost ponekog poslijepodnevnog pljuska.

Sasvim suho ne može se poslijepodne jamčiti ni u gorju, ali može na sjevernom Jadranu, gdje će prevladavati vedro, najprije uz burin, podno Velebita i umjereno do jaku buru, zatim mjestimice umjeren maestral, uz koji će more biti većinom malo valovito, temperature oko 26 °C.

  • +2
Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: DHMZ

Najniža jutarnja temperatura uz more samo malo niža, a u gorju i unutrašnjosti Istre od 15 do 19 °C. Poslijepodne većinom između 31 i 36 °C.

I u Dalmaciji vruće, najprije uz burin pa malo jači maestral, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito, temperature od 23 do 27 °C. Baš kao najniža jutarnja temperatura zraka uz more, dok će u unutrašnjosti biti od 20 do 23 °C, oko Sinja i samo oko 17 °C. Bit će pretežno sunčano, osobito na otocima i vedro, a mjestimičnih razvoja oblaka, iz kojih su mogući kratkotrajni pljuskovi i grmljavina, bit će uglavnom u unutrašnjosti, posebice uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Podjednako tako i na jugu, gdje će i u utorak biti moguć poneki pljusak, koji bi nekima nakratko mogao poremetiti dojam sunčanog vremena. Uz burin pa maestral temperatura zraka ujutro će biti od 23 do 26 °C, a poslijepodne 30 do 34 °C, u Metkoviću i oko 36 °C.

  • +28
Toplinski val stigao u Hrvatsku Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Od srijede - i dalje vruće, ali još nestabilnije

I u nastavku će tjedna u kontinentalnom području biti uglavnom vruće, mnogima i neugodno sparno. Osim sunčanog vremena ponovno će biti lokalnih pljuskova i grmljavine, vjerojatno najčešće u srijedu i četvrtak. Ni na Jadranu posvuda neće biti stabilno, ali će pljuskovi biti zamjetno rjeđi nego na kopnu. U srijedu su mogući uglavnom na sjevernom dijelu, a u četvrtak na južnom. I dok će oni u većini mjesta izostati - neće tople noći i vrući dani, tijekom kojih će i dalje biti jutarnjeg burina, ponegdje čak i umjerene bure, zatim maestrala.