analiza ankice mamić:

'U Putinovu obraćanju nije bilo naznaka bolesti, straha ili panike, a očito je da priprema narativ za otvaranje pregovora'

28.10.2022 u 19:01

Bionic
Reading

Iako je najavljivan kao povijesni govor, jučerašnje obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina ipak nije donijelo neke senzacionalne poruke, a ovaj put nije bilo ni izravnih prijetnji Zapadu. Govor i odgovore na pitanja koji su trajali više od tri i pol sata analizirali smo s komunikacijskom stručnjakinjom Ankicom Mamić

'Rusija nije neprijatelj Zapada', glavna je poruka jučerašnjeg Putinova obraćanja u sklopu rasprave debatnog kluba Valdai u Moskvi. Ta je poruka bila namijenjena običnim građanima dok je vlastima u zapadnim zemljama jasno poručio da više ne mogu imati glavnu riječ u svijetu i da je to vrijeme završeno.

'Na povijesnom smo raskrižju: pred nama je vjerojatno najopasnije, nepredvidivo i istovremeno najvažnije desetljeće od Drugog svjetskog rata', rekao je Putin. U obraćanju je odbacio optužbe da Rusija planira koristiti nuklearno oružje, kazavši da je nuklearna doktrina ruske vojske obrambena. Dapače, kazao je da je Rusija spominjala nuklearno oružje samo kao odgovor na izjave zapadnih lidera, a pritom je spomenuo bivšu britansku premijerku Liz Truss, koju je nazvao 'ludom'. Putin je u govoru kazao da je Rusija spremna na pregovore, ali da Kijev to odbija, a pohvalio je i svoje partnere poput Kine, ali i Turske.

'Povijesni govori postaju povijesni ako se dovoljno puta ponovi da su povijesni. Činjenica je da je to obraćanje bilo, od početka rata u Ukrajini, možda najpripremljenije. Vodilo se računa o tome da se balansiraju poruke, vodilo se računa o tome da se makne ta priča da bi Putin mogao izazvati nuklearni rat. Važno mu je bilo ponoviti da Rusija nema takve planove. Govor je to pripremljen da se pošalje poruka ključnim dionicima o svemu što se događa oko rata u Ukrajini. To su Kina i druge azijske države, poput Indije, koje su na neki način neutralne, te Iran, jedan od najvažnijih Putinovih dobavljača, i Europa, koja je otvoreno na ukrajinskoj strani. Taj je govor bio namijenjen tome da te tri grupe dionika na neki način vide koji su sljedeći planovi šefa Rusije', analizira za tportal komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić.

  • +11
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

'Putin je tijekom govora djelovao vrlo samouvjereno. Nije bilo naznaka bolesti, straha ili panike, kao što se javno spekuliralo. Njegovu komunikaciju uopće ne treba uspoređivati s onom ukrajinskog predsjednika Zelenskog jer Zelenski ima taj populistički narativ, toplinu obraćanja i želi sve prigrliti. A Putin komunicira kao vođa svjetske sile, drži distancu kao što ju je držao i kada je bio u dobrim odnosima s ostatkom svijeta. Sada je u govoru bio najstaloženiji od početka rata, ali nisam vidjela znakove panike. Tražila sam, ali možda se od botoksa ta fina mimika ne vidi', dodala je Mamić. U ovom obraćanju moglo se primijetiti i da nije bilo izravnih prijetnji Zapadu, kao što je to znao raditi u prethodnima, iako je dobar dio svog govora posvetio Zapadu i njegovoj ulozi u svijetu.

Obraćanje Vladimira Putina Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sky news

'On je slao poruke svakoj grupi dionika. U konačnici, poziva i na pregovore. Dapače, izravnu prijetnju koja je bila u zraku prvi put je negirao', kaže Mamić. Putin je u debati prvo imao samostalno obraćanje, nakon čega je u neformalnijem dijelu odgovarao na pitanja, a to je trajalo više od tri i pol sata.

'Putin i Zelenski nisu usporedivi i jednostavno imaju drugi stil. Putin se ponaša kao veliki državnik, vođa megasile. Ne vodi računa o tim stvarima. Zelenski je na TikToku i u minuti kaže sve što misli, a Putin si uzme cijelo vrijeme svijeta da ispriča ono što želi ispričati. S druge je strane to isto strategija 'umaranja' i sigurno je i to poruka. Nije to ništa slučajno, sve je isplaniralo tako da bude po njegovoj mjeri', analizira Mamić.

'Sve u svemu, ovo je koncilijantan govor i očito Putin priprema narativ za otvaranje pregovora', zaključuje Mamić.