crna lista

U prosincu 1939. godine Tursku je pogodio potres jednake snage kao i jutros. Posljedice su bile katastrofalne

06.02.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Stephen Hicks, seizmolog sa Sveučilišta u Londonu, kaže da je jutrošnji potres snage 7,8 stupnjeva po Richteru odmah uz bok potresu iz prosinca 1939. godine iste magnitude, u kojem je život izgubilo 30.000 ljudi, piše BBC

Kako je objasnila rukovoditeljica Seizmološke službe RH Ines Ivančić, Turska se nalazi na osjetljivom seizmološkom području.

'Ona je dio Anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove se Istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje Afričke i Arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja', objasnila je Ivančić.

U potresima iz 1999. godine prvo je u udaru od 7,4 stupnja stradao sjeverni grad Izmit, da bi tri mjeseca kasnije grad Düzce zaljuljao udar od 7,2 po Richteru. Ukupno je poginulo više od 17 tisuća ljudi.

Od 1939. do 1999. sjeverna Anadolija zabilježila je čak sedam potresa jačih od sedam stupnjeva po Richteru, što pokazuje da se radi o izrazito seizmički aktivnom području.

U listopadu 2011. godine epicentar potresa bio je u istočnom dijelu Turske, u pokrajini Van i okrugu Ercis. U potresu magnitude 7,2 po Richteru poginulo je 644 ljudi.

  • +8
Potres u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia