snažno podrhtavanje

Seizmologinja objasnila kako je došlo do potresa u Turskoj: 'Oslobodio je 125 puta veću energiju nego petrinjski'

06.02.2023 u 09:06

Bionic
Reading

Rukovoditeljica Seizmološke službe RH Ines Ivančić komentirala je za N1 katastrofalan potres koji je pogodio Tursku i Siriju, zemlje u kojima još uvijek broje stradale

Ivančić je na N1 rekla da se Turska nalazi u osjetljivom seizmološkom području. 'Ona je dio Anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove se Istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje Afričke i Arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja', objasnila je Ivančić.

'Ovakav potres je na rasjedu od oko 200-300 kilometara. Usporedbe radi, on je oslobodio 125 puta veću energiju nego petrinjski i 5600 puta veću nego zagrebački', dodala je.

'Upravo su te tektonske ploče inicijatori potresa, one dovode do rasjeda koji dug niz vremena mogu akumulirati energiju dok ne dođe do puknuća i tada nastaje potres zbog te dugo akumulirane energije', rekla je Ivančić.

  • +8
Potres u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Objasnila je da nema mogućnosti prognozirati kada će se potres dogoditi, no 'znamo gdje se mogu dogoditi ti potresi, to nije nepoznanica', dodala je.