SPEKTAKL ZA PAMĆENJE

U petak će Mars, Venera i Mjesec stati pod palac!

18.02.2015 u 13:13

Bionic
Reading

U četvrtak, petak i subotu odmah nakon zalaska Sunca na zapadnom dijelu neba moći ćemo gledati i snimati prekrasan, rijedak prizor – Mars, Veneru i Mjesec na okupu

Ova tri nebeska tijela najbliže će se naći u petak 20. veljače i u subotu 21. veljače. U petak će biti toliko blizu da ćemo ih sva tri moći pokriti palcem ispružene ruke. U subotu će posebno blizu biti Venera i Mars. Sličan bliski susret ponovno će se moći vidjeti tek 5. listopada 2017.

Astronomske stranice obećavaju istinski nezaboravan spektakl. Ako želite pojačati dojam, naoružajte se fotoaparatom s teleobjektivom ili dalekozorom. No konjunkcija će se lijepo vidjeti i golim okom te snimati običnim mobitelom.

Državni hidrometeorološki zavod je za petak i subotu najavio djelomično vedro vrijeme u cijeloj zemlji. Naoblaka će u petak postupno rasti prema noći pa će vjerojatno trebati vrebati najbolji trenutak za snimanje. Nebeski skup vidjet će se na zapadu nedugo nakon zalaska Sunca – od 17.26.

U subotu će Mars i Venera, prema antičkoj mitologiji božanstva rata i ljubavi, biti toliko blizu da će ih dijeliti manje od pola stupnja. To je inače udaljenost koju na nebu zauzima pun Mjesec. (Gornja karta rađena je za promatrače iz SAD-a. Iz naših krajeva na iste dane prizor će biti malo drugačiji. Za naše krajeve preciznija je donja karta.)

Još se vidi Lovejoy

Astronomi amateri naoružani dalekozorom ili teleskopom još uvijek mogu vidjeti komet Lovejoy koji će u četvrtak biti vrlo blizu maglici poznatoj kao Little Dumbbell Nebula ili Messier 76.