cajke na mukama

U Otvorenom žučna rasprava o zabrani turbofolk koncerta u Puli

01.03.2023 u 23:15

Bionic
Reading

Hoće li zabrana turbofolk koncerata u gradskim dvoranama u Puli i Osijeku dobiti sudski epilog? Hoće li to postati dodatna reklama takvim izvođačima? Kakva je razlika između turbofolka i narodne glazbe? Je li bitka protiv glazbenog šunda s istoka odavno izgubljena ili tek počinje?

O tome su u emisiji 'Otvoreno', urednika i voditelja Mislava Togonala, govorili Filip Zoričić, gradonačelnik Pule, Srđan Simić, odvjetnik organizatora koncerta u Puli, Zoran Škugor, glazbeni producent, Vedran Strukar, stručnjak za odnose s javnošću u glazbenoj industriji, i Ivan Dečak, glazbenik.

Filip Zoričić, gradonačelnik Pule, rekao je da je na njemu kao gradonačelniku da se brine o kulturnoj politici grada. Kako kaže, njegovo mišljenje je da takav izričaj nije prihvatljiv u Puli.

Simić je rekao da je podnesena tužba na Trgovačkom sudu u Pazinu protiv Pula sporta, koji je trgovačko društvo u vlasništvu grada i upravlja dvoranom Mate Parlov.

'S njima smo imali valjan potpisan ugovor, koji nije raskinut, te je od suda zatražena privremena mjera kojom će se naložiti Pula sportu predaja u posjed nekretnine za potrebe održavanja koncerta', rekao je.

Zoričić je rekao da će se čekati odluka suda.

'Promoviran je jedan organizator, pjevač i gosti, a u ugovoru je drugi organizator. Toliko je nepoznanica i neozbiljnosti u pristupu. Moram reći da je sve ovo postalo sekundarno i puno je važnije ono nacionalno', rekao je.

Dodaje kako se govori da je on desničar, a prošle godine prihvatio je to da Đorđe Balašević bude proglašen počasnim građaninom Pule. Isto tako, kako kaže, dobro surađuje sa Srpskim kulturnim centrom.

Dečak je rekao da se puno vremena potrošilo na održavanje 'cajki' u Puli umjesto da se govori o urbanoj glazbi u Hrvatskoj, a koja je sve bolja, ali je ispod, kako kaže, radara.

'Mislim da zabrane ne čine ništa dobro, pogotovo zabrane unutar kulture', naglasio je i dodao da je to samo reklama.