epidemiološke mjere

U Osječko-baranjskoj županiji uvode obavezu nošenja maski za lice na otvorenom prostoru

22.04.2021 u 11:52

Bionic
Reading

Koronavirusom su zaražene nove 153 osobe, a tri su umrle (76, 85 i 93 godine) u Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata, objavio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata u laboratorijima osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) i županijskog Zavoda za javno zdravstvo analizirano je 513 uzoraka.

Najviše novozaraženih, njih 62, je iz Osijeka, 13 iz Čepina, 12 s područja Belišća i Našica, osam iz Đakova, dok je u ostalim mjestima potvrđen manji broj novooboljelih osoba, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera Ivan Hampovčan.

Naveo je da se na bolničkom liječenju trenutno nalaze 133 osobe i to 102 u osječkom KBC-u, od kojih su 23 na respiratoru, a 31 osoba je zbrinuta u našičkoj Općoj županijskoj bolnici. U samoizolaciji su trenutno 1442 osobe.

Govoreći o razmatranim epidemiološkim mjerama, Hampovčan podsjeća kako je do 30. travnja na snazi preporuka da škole, gdje god je to potrebno, primjene "B model", odnosno kombinaciju nastave u školama i na daljinu.

S obzirom da se broj oboljelih učenika od prošlotjednih 35 danas povećao na 66, Hampovčan je kazao kako u Stožeru smatraju da je to i dalje  "zanemariv broj" koji još uvijek ne zahtijeva primjenu "C modela" nastave.

Najavio je da će od Nacionalnog stožera zatražiti uvođenje mjere obaveznog korištenja maski za lice na otvorenom prostoru na mjestima gdje se očekuje veći protok ljudi, kao što su tržnice, prostori oko trgovačkih centara i vjerski objekti, bez obzira na fizički razmak.

Hampovčan je dodao da će se, vezano za domove za starije i nemoćne osobe, ponovno tražiti mjere zabrane posjeta te određivanje obavezne samoizolacije nakon povratka u objekt.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Dijanić: izvijestio je kako je od početka cijepljenja u županiju stiglo 54 tisuće doza cjepiva, a na punktovima na kojima se provodi organizirano cijepljenje do sada je cijepljeno oko 13.300 osoba.