BILJEŽE I REKORDNU ZAPOSLENOST

U Osječko-baranjskoj županiji 2022. rođeno 245 djece manje nego preklani: Pogledajte koja imena su bila najpopularnija

07.01.2023 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon rekordne 2021. godine u kojoj je rođeno 2.580 djece, u Osječko-baranjskoj županiji prošle je godine rođeno 2.335 djece čiji roditelji imaju prebivalište na području Županije, čime se ona vraća na brojke u razdoblju prije pandemije covida-19

Prema podatcima Županijske uprave najčešća muška imena u 2022. godini bila su Andrej, Ante, Borna, Dino i David, a nakon nekoliko godina među prvih pet najpopularnijih imena više nisu Luka, Petar i Šimun. I na popisu najpopularnijih imena za djevojčice došlo je do promjene, pa su umjesto Mije, Tene i Sare, u prošloj godini najpopularnija imena bila Ana, Anja, Ema, Ena, Eva, Dora i Elena.

I u protekloj godini rođene su bebe kojima su roditelji nadjenuli pomalo neobična imena, među kojima za dječake Rej Jan, Eliot, Aster, Kael, Dan David, Iv, Marat, Lu, Enzo i Oli, a među djevojčicama Noemi Abi, Lumi, Lilibeth, Alena, Sia, Virna, Dita Mia, Mei, Elin, Liora, Cataleya i Hela.

U nadležnim županijskim službama ističu kako posljednjih godina u svim gradovima Osječko-baranjske županije raste broj prijavljene djece u dječjim vrtićima, čemu u prilog ide činjenica da se broj rođene djece ipak postupno povećava, ali i da raste broj povratnika iz inozemstva te broj zaposlenih roditelja. Napominju kako se u prošloj godini bilježi rekordno visoka zaposlenost, jer je, prema podatcima za studeni 2022. godine, na području Županije evidentirano 91.715 zaposlenih osoba.

Osijek: Sklopljeno 577 brakova, razvedeno 267

Kada je u pitanju odnos sklopljenih i razvedenih brakova u 2022. godini na području grada Osijeka sklopljeno je 577 brakova, od čega 311 građanskih i 266 vjerskih brakova, a tijekom prošle godine razvedeno je 267 brakova.

Od ostalih gradova na području Županije u Matičnom uredu Beli Manastir sklopljeno je 79 građanskih i 62 vjerska braka, u Donjem Miholjcu 26 građanskih i 51 vjerski brak, dok u Đakovu, koje je sjedište Đakovačko-osječke nadbiskupije, dominiraju vjerski sklopljeni brakovi, jer je tijekom prošle godine sklopljen 171 vjerski brak i 90 građanskih.

Veći broj vjerski sklopljenih brakova zabilježen je i u Našicama, gdje su prošle godine sklopljena 103 vjerska braka i 67 građanskih brakova, u Valpovu su sklopljena 64 građanska i 43 vjerska braka, dok je u Belišću sklopljen najmanji broj brakova, svega 15 građanskih i 14 vjerskih.