dobra vijest

Povećava se cijena rada pomoćnika u nastavi u Osječko-baranjskoj županiji, evo za koliko

16.12.2022 u 13:31

Bionic
Reading

Osječko- baranjska županija je od sljedećeg polugodišta ove školske godine odlučila povećati cijene rada pomoćnika u nastavi koja će tako sa sadašnjih 25 kuna porasti na 30

To je najavljeno u petak u Osijeku, na početnoj konferenciji dvaju projekata „Učimo zajedno 6“ i „Vrijeme je za školski obrok 2022.-2023.“.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš- Kul podsjetila je da se početkom kalendarske godine "išlo na povećanje fonda sati".

"Od 1. do 4. razreda pomoćnici rade četiri sata, dok je od 5. do 8. razreda veća potreba, i satnica je povećana na pet sati. U srednjoj školi povećana je na šest sati", rekla je i dodala da je sve to "rezultiralo povećanjem radnih sati i povećanjem plaće".

Na taj će se način, smatra, pomoći asistentima u nastavi.

Rekla je i da je stajalište Osječko- baranjske županije da pomoćnici u nastavi trebaju imati sva pripadajuća prava prema temeljnom kolektivnom ugovoru pa ostvaruju pravo na božićnicu, regres i godišnji odmor, kao i sva druga prava.

U Osječko- baranjskoj županiji trenutačno radi 162 pomoćnika u nastavi

Pročelnica Glavaš-Kul izvijestila je u toj županiji trenutačno ima 162 pomoćnika u nastavi, a zamjenik župana Josip Miletić najavio je da će im se povećati cijena satnice.

"Ovih smo dana čuli njihovo nezadovoljstvo s plaćama i naknadama za rad i mogu najaviti da ćemo u skorom razdoblju povećati cijenu njihove satnice", poručio je Mietić.

Projekt „Učimo zajedno 6“ je vrijedan 7,3 milijuna kuna od kojih veliki dio daje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a oko 300 tisuća kuna izdvaja se iz županijskog proračuna. Provodi se od 2014. i u njega su uključene sve škole koje imaju potrebu za pomoćnikom u nastavi.

Što se pak tiče projekta „Vrijeme je za školski obrok 2022.-2023.“ Miletić je kazao da se taj projekt u Osječko-baranjskoj županiji provodi u proteklih sedam godina te da je njegova ukupna vrijednost 20 milijuna kuna.

"Zahvalni smo Vladi RH što je prepoznala taj projekt koji smo provodili u Osječko-baranjskoj županiji te će od 1. siječnja 2023. sva djeca u Hrvatskoj imati besplatnu prehranu i više neće biti razlike", dodao je.

Tim projektom je ove godine osigurano gotovo milijun kuna, a uključeno je 18 škola i 994 učenika s područja Osječko-baranjske županije. Obuhvaćeni su učenici u prevenciji rizika od siromaštva odnosno oni učenici čiji su roditelji korisnici dječjeg doplatka.