epidemija koronavirusa

U Osječko-baranjskoj županiji 120 novozaraženih i čak sedmero umrlih

23.11.2020 u 12:55

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata utvrđeno je 120 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je sedam osoba, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a Krunoslav Šego rekao je na konferenciji za novinare kako je trenutno hospitalizirano 211 bolesnika, 168 u osječkom KBC-u, od kojih su 32 na respiratoru, a 43 u našičkoj Općoj županijskoj bolnici.

Izvijestio je kako će se kapaciteti kreveta za smještaj covid pacijenata u našičkoj bolnici povećati s 50 na 90, a trebat će se angažirati i županijski dom zdravlja, jer će se tamo preseliti dio bolničkih službi iz našičke bolnice.

Šego smatra kako je stanje u osječkom KBC-u danas nešto bolje, jer zadnjih dana ima više otpusta nego prijema, ali je i dalje teško s obzirom na ukupan broj novozaraženih.

Bez bolnice u Našicama bi jako teško funkcionirali. Sportska dvorana "Gradski vrt" u Osijeku je zadnja opcija, ali je i dalje izgledna, jer smo samo jučer primili 25 pacijenata, a naš kapacitet je oko 230 kreveta. Ovim tempom za deset dana bit ćemo puni, upozorio je Šego.

Na upit novinara o kapacitetima u Respiracijskom centru, gdje se trenutno nalaze 32 pacijenta, Šego je rekao kako su se između dva vala dobro pripremili, a okolne bolnice poslale su dodatne respiratore, pa su sada na nešto više od 50 kapaciteta.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Dijanić rekao je kako se u u samoizolaciji u županiji trenutno nalazi 1615 osoba.

Pročelnica županijskog Odjela za obrazovanje Sandra Filipović izvijestila je da će se zbog porasta broja oboljelih učenika i nastavnika od sutra nastava u srednjim školama, do kraja polugodišta, odvijati na daljinu.

Učenici osnovnih škola, od prvog do četvrtog razreda, nastavu će pohađati u školama, a učenici od petog do osmog razreda od sutra će dva tjedna pohađati nastavu na daljinu, a druga dva tjedna u školi, nakon čega slijedi zimski odmor, dodala je.

Ističe kako su ravnatelji škola, koji su već ranije ukazivali na probleme u organizaciji nastave, donijeli potrebne odluke, s kojima se Županija kao osnivač suglasila, a nadležno je Ministarstvo odobrilo da se nastava do kraja polugodišta može odvijati na takav način.