stigla i dodatna pomoć

Osječani u obračun s komarcima kreću s dva aviona; ravnateljica Zavoda: Zasad neće biti najezde, brojnost se kreće između 1 i 145 jedinki, što su niske brojke

28.05.2022 u 13:08

Bionic
Reading

Osijeku je odobreno 2,5 milijuna kuna dodatne financijske pomoći za ovogodišnju borbu protiv komaraca dok je sam Grad osigurao 5,15 milijuna kuna

'Grad Osijek ove je godine ozbiljno pristupio pripremi sustava kontrole i tretiranja komaraca. U proračunu smo osigurali 5,15 milijuna kuna. Nažalost, čak 60 posto općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji u svojim proračunima nema planirana dostatna sredstva za borbu protiv komaraca, najveći broj njih planira simboličnih 10 do 50 tisuća kuna', rekao je na konferenciji za novinare, osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Dodao je kako je početkom svibnja na adresu hrvatske Vlade uputio zamolbu za financijsku pomoć za provedbu mjera dezinsekcije, a u petak je u Hrvatskom saboru izglasan rebalans proračuna koji je Osječanima donio dodatnih 2,5 milijuna kuna za borbu protiv komaraca.

Radić je istaknuo kako komarci nisu samo javnozdravstveni, nego i gospodarski problem, te podsjetio kako je Grad Osijek prošle godine proveo 109 preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ), za što je utrošeno 5,7 milijuna kuna. Vlada je i te godine pomogla s 1,6 milijuna kuna, dodao je gradonačelnik.

'Već u siječnju ove godine smo usvojili Godišnji program i Provedbeni plan kontrole komaraca. Ugovoren je monitoring, kao i stručni nadzor i kontrola učinkovitosti tretmana, te izvođači tretmana. Prvi larvicidni tretmani odrađeni su 20. svibnja. Nastavni zavod za javno zdravstvo potvrdio je njihovu uspješnost', kazao je Radić najavljujući kako će se ove godine Osječani s komarcima 'obračunavati' s dva aviona jer je, nastavio je, nabavljen novi dvomotorac koji može letjeti i iznad naseljenih mjesta. 

Nataša Turić, ravnateljica NZJZ OBŽ izvijestila je o stanju na terenu istaknuvši kako su monitoring započeli već u ožujku te da je situacija zadovoljavajuća. 

'Redovito pratimo vodostaje Drave i Dunava, koji još uvijek ne prelaze granicu plavljenja. Zasad neće biti najezde komaraca, brojnost komaraca se kreće između jedne i 145 jedinki, što su niske brojke', izvijestila je Turić.