borba i s dronovima

Kreće sezona obračuna s komarcima: 'Prijete nove invazivne vrste'

03.04.2024 u 12:31

Bionic
Reading

S nikad većim iznosom Osječani zajedno sa stanovnicima okolnih općina, Bilje, Erdut, Petrijevci i Darda, kreću u ovogodišnji obračun s komarcima. Spremno je ukupno 1,9 milijuna eura, a leteće krvopije će se tretirati iz cestovnih vozila, čamaca, amfibija, aviona i prvi puta - dronovima. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije upozoravaju kako su se na području udomaćile dvije invazvne vrste, a prijete nove četiri

Dronovi su spremni za obračun s komaracima. Koristit će se uz cestovna vozila, čamce, amfibije i avion, na teško dostupnim, posebice poplavnim područjima. Rekordna je i ukupna svota s kojom se kreće u ovogodišnju sezonu borbe protiv komaraca, čak 1,9 milijuna eura.

'Ne veselimo se sezoni komaraca, ali smo za nju spremni', poručio je kratko zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

Prošlu godinu zaključili su s ukupno 183 napravljena tretmana komaraca na temelju preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Utrošeno je 1,45 milijuna eura, što je, kako kaže Vulin, relativno veliki iznos.

'Imali smo četiri vodena vala Dunava i Drave, bila je iznimno poplavna godina koja je pogodovala razvoju komaraca pa je cijela ljetna sezona bila vrlo aktivna', rezimirao je.

U obračun se kretalo na mjestima gdje komaraci i nastaju jer više od 95 posto onih koji stignu u urbanu sredinu su takozvani poplavni komarci. Podignuti su i avioni, nakon 14 godina, a prvi je puta dopušteno i tretiranje područja iznad Kopačkog rita.

'Kada govorimo o komarcima, važno je reći kako se Osijek nalazi na iznimno zahtjevnom terenu uz dvije rijeke, Dravu i Dunav, poplavno i zaštićeno područje Kopačkog rita što je vrlo specifično na razini cijelog svijeta. Ljudi znaju često reći da se negdje u Europi komarci bolje tretiraju, a ako znaju točno grad navesti, mjesto, napravit ćemo, ako je moguće sve kako i oni rade', poručio je Vulin.

Prošlogodišnja sezona obračuna s komarcima trajala je od ožujka do kraja listopada, a uzorkujući 2 milijuna jediniki djelatnici Nastavnog zavoda napravili su 50.000 kilometara.

'Od veljače smo krenuli s monitorinogom. Pregledali smo legla na području Osijeka, i prema rezultatima još nije došlo do aktivacije. Pratimo vodostaj rijeka u idućem razdoblju i kroz neka dva tjedna nećemo imati nikakve najezde poplavnih komaraca', rekla je Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Istaknula je kako na ovom području postoje dvije vrste invazivnih komaraca s izrazito visokim potencijalom prijenosa patogena, pa ako unutar ljudske populacije kruže određeni virusi, vjerojatno je da će doći do prijenosa nekih bolesti.

'Uz te dvije invazivne vrste koje su se već udomaćile, imamo prijetnju još četiri vrste, a od njih se jedna vrlo brzo širi i udomaćuje, ulazi u naše stanište. Već je stigla na područje Europe, ima ga na Cipru. Tamo se ulažu veliki napori kako bi se kontroliralo to žarište da se dalje ne bi širili, ali ne postoji mjera koja će suzbiti, koja neće dopustiti širenje po europskom kontintentu', upozorila je Turić apelirajući na građane da isprazne sva mjesta u svojim okućnicama i dvorištima na kojima se skuplja voda jer su to legla komaraca.