BLISKI ISTOK GORI

U obračun u Iraku uključuje se i Iran!

20.06.2014 u 09:23

Bionic
Reading

Iračka vojska ponovno kontrolira najveću rafineriju u zemlji - Baiji na sjeveru Iraka, koju su rano jutros napali sunitski pobunjenici. Premijer Maliki najavio je obračun s terorizmom, a podršku iračkoj Vladi najavljuje i službeni Teheran, prenosi Al Jazeera Balkans

'Odbili smo napad pokreta Islamska država Irak i Levant na rafineriju Baiji, hvala Bogu. Osujetili smo napad, ubili 40 terorista i uništili vozila puna osoblja, oružja, opreme i municije', kaže Qassem Atta, glasnogovornik iračke vojske.

U borbi protiv sunitskih pobunjenika, iračku Vladu podržat će i službeni Teheran, navodi predsjednik Irana.

'Objavljujemo svim velikim silama i njihovim subjektima, ubicama i teroristima, da veliku naciju Irana ništa neće zaustaviti u obrani veličanstvenih svetih mjesta u Iraku', kaže Hassan Rouhani, iranski predsjednik.

Više od dva milijuna Iračana odazvalo se proteklog tjedna na poziv najutjecajnijeg šijitskog duhovnog vođe da oružjem krenu na sunitske pobunjenike. U Bagdad stižu iz svih dijelova zemlje, odakle ih šalju ka gradovima koje kontroliraju pobunjenici.

'Borit ćemo se protiv pobunjenika. Idemo u Mosul ili bilo koji drugi grad da obranimo Irak i naše svetinje', kaže Ali Kadhim, dobrovoljac iz Khalisa.

Sunitski pobunjenici oteli su 40 indijskih građevinskih radnika u Mosulu. Nitko do sada nije tražio otkup, a indijska Vlada ne zna gdje se oni nalaze, priopćio je šef diplomacije te države.

Irački sunitski i šijitski politički lideri pozvali su na nacionalno jedinstvo poslije sastanka iza zatvorenih vrata. Pozvali su na izbjegavanje sektaškog nasilja i zabranu nošenja oružja za sve koji nisu u državnoj službi.

SAD u Irak šalje vojne savjetnike

Sjedinjene Države su spremne poslati do 300 vojnih savjetnika u Irak da pruže obuku, pomoć i podršku iračkim snagama kojima prijete sunitski džihadisti, rekao je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama rekavši i da je spreman i za ciljane napade budu li potrebni.


Obama o mogućoj akciji u Iraku

U međuvremenu, američki predsjednik Barack Obama poručio je kongresnim čelnicima da mu nije potrebno odobrenje zastupnika za svaku akciju u Iraku, priopćio je vodeći republikanski senator.

Glasnogovornik Bijele Kuće Jay Carney ne isključuje nijednu mogućnost, ako se izuzme slanje borbenih trupa u Irak.

Senator Mitch McConnell obratio se novinarima nakon sastanka između predsjednika i visokih članova Kongresa, prenose mediji.

Irak je tražio američke zračne udare protiv militanata u napredovanju, koji su zauzeli ključne gradove i mjesta.

Dopisnici, međutim, tvrde da bi svaka odluka o vojnoj podršci Washingtona mogla ovisiti o političkim promjenama u Iraku.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE