apsurdna situacija

U Novalji se drogiraju ampulama za pripremanje šlaga, prodaju se na štandovima, sve je legalno

03.07.2019 u 16:21

Bionic
Reading

Prošlu subotu nekolicina mladih u dječjem parkiću usred Novalje puhala je balone i odbacivala srebrne ampule kod tobogana. Kako se vidi na fotografiji koju je snimio Telegram, koncentrirano ih je promatrala djevojčica od možda četiri godine.

Mladi s balonima nisu se puno osvrtali na nju, sve dok ih uzrujana žena u njezinoj pratnji nije zatražila da pokupe to što su odbacili. Ljeti je ovo uobičajena scena u tom gradu gdje na balone i srebrne ampulice dušikovog oksida, kojima se mladi masovno drogiraju, možete nagaziti na gotovo svakoj plaži, na ulicama pa, a kako su vidjeli novinari Telegrama, i u dječjim parkićima.

Dušikov oksid, koji kolokvijalno zovu sretni plin i slično, u Europi je godinama jedna od najpopularnijih droga. Inače se koristi u razne svrhe; konkretno u ovim je ampulama plin od kojega ugostitelji rade šlag, no opće je poznato da se njime ljudi masovno drogiraju. Osobito ga vole mladi u Britaniji i tamo je stoga uvršten u Zakon o psihoaktivnim tvarima.

Gradski pročelnik za sigurnost Novalje Mario Bertina, inače bivši kriminalist, govori kako su druge zemlje koje organiziraju festivale poput Grčke i Španjolske, ali i Britanije, odakle im dolaze turisti, korištenje plina za smijanje zabranile na način na koji se koristi u Hrvatskoj. “Istovremeno, kod nas na Zrću danas imate deset štandova na kojima piše da se prodaju baloni, mislim po 200 kuna, dozeri po 250, a za kutiju ampulica, od 20 ili 24 ampulice, ne znam baš točno, izdvoji se oko 400 kuna. Ispada 7 kuna po ampuli. Pa to je strašno”, opisuje Bertina.

Dodaje kako su svjesni da se taj plin koristi u razne svrhe, primjerice u ugostiteljstvu za pripremanje šlaga, ali da se to može zakonski drugačije urediti. “Uporaba se može ograničiti, da budu dostupne samo pravnim osobama, a nikako u maloprodaji fizičkim osobama. Danas se kažnjava samo onaj tko ga uveze ili prodaje bez adekvatnih dozvola”, pojašnjava Bertina, dodajući kako prema trenutnoj situaciji policija nikome ne može ništa i stoga smatra da zakone treba mijenjati.

Na naše pitanje znači li to da danas policija ili komunalni redar u Novalji može kazniti osobu koja polunaga hoda gradom, ali ne može kazniti nekoga tko se drogira plinom u dječjem parkiću, odgovara potvrdno. “Trenutno je to tako. I nešto bi se trebalo hitno promijeniti”, zaključuje.