biznis u pandemiji

U Njemačkoj je lani ukradeno 260.000 bicikla, otkriveno je gdje su uglavnom završili

29.07.2021 u 17:21

Bionic
Reading

U vrijeme pandemije biciklu je u Njemačkoj porasla popularnost. To su nažalost primijetili i lopovi. Posebno su aktivne bande koje bicikle kradu i odvoze u smjeru istoka, često u Ukrajinu

Samo prošle godine je u Njemačkoj, prema podacima Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) prijavljeno 260.000 krađi bicikla u vrijednosti od oko 200 milijuna eura. Polovica bicikala je bilo osigurano. Kako DW saznaje od Njemačke osiguravajuće privrede, krovne udruge njemačkih osiguravajućih društava, kradljivci u posljednje vrijeme biraju skuplje modele. Sada se za ukradeni bicikl isplaćuje u prosjeku 730 eura. Prije deset godina ukradeni dvokotači su s 400 eura bili gotovo upola jeftiniji.

Najveći dio krađa se dogodi u Hamburgu i Bremenu kao i u istočnim saveznim pokrajinama Berlinu, Brandenburgu i Saskoj. Malo od ukradenih bicikala biva pronađeno, 2020. tek oko deset posto.

Jeftinije bicikle kradljivci pokušavaju prodati preko interneta ili na specijaliziranim sajmovima bicikala. Skuplji modeli se rado prodaju u dijelovima, ali ponekad i cijeli. No unutar Europske unije je to za kradljivce riskantan posao jer su skuplji bicikli u pravilu registrirani i lako im je ući u trag. Zbog toga većina skupljih bicikala završi izvan granica EU-a. Doduše i na granicama je moguća kontrola registarskih brojeva bicikala, no provjere se obavljaju tek sporadično.

Internet u Ukrajini vrvi od oglasa u kojima se prodaju „rabljeni bicikli iz Njemačke“. Gotovo sve trgovine rabljenim biciklima također nude „robu iz Njemačke“ No koliko zaista ukradenih bicikala završi na tržištu u Ukrajini, teško je procijeniti. Pouzdane statistike ne postoje tako da se procjene kreću od nekoliko desetaka pa sve do 100 tisuća.

Legalno uvesti rabljeni bicikl iz Njemačke je skup i mukotrpan proces i u pravilu se ne isplati. Tu su troškovi transporta, porez i carina. „Legalno uvezeni rabljeni bicikli po cijeni ne mogu biti konkurencija ukradenima. To se jednostavno ne isplati", kaže trgovac Anton Vakulenko. Zato se više isplati prodavati nove bicikle, kaže vlasnik trgovine biciklima iz Kijeva.

Mihajlo Umanez je jedan od rijetkih trgovaca koji prodaje legalno uvezene rabljene bicikle iz Europske unije. On godišnje preko trgovaca iz Njemačke uveze od 1.000 do 1.300 rabljenih bicikala iz Njemačke i Nizozemske. I svojim mušterijama, osim računa, nudi i registraciju bicikla te certifikat o vlasništvu. Koji put i knjižicu servisiranja.

No svi sugovornici u Ukrajini se žale na činjenicu da je većina rabljenih bicikala koji se prodaju u Ukrajini ukradena. Kupce ne zanimaju papiri nego samo cijena. Pritom se posljednjih godina sve više prodaju bicikli više kategorije i električni bicikli.

U međuvremenu je tržište rabljenim biciklima u Ukrajini zasićeno pa ukradeni bicikli idu dalje prema Rusiji i Kazahstanu.