RAD BEZ DOZVOLE

U 'nepostojećem' domu za starije zaraženo 17 štićenika i vlasnik doma, zanimljivo je objašnjenje zašto dom nije bio nadziran

04.10.2020 u 19:11

Bionic
Reading

Epidemija u Hrvatskoj do sada je već otkrila nered u sustavu koji bi trebao brinuti o starijima - a virus je pokazao i prokazao i jedan Dom za kojeg smo tek pojavom korone otkrili da službeno ne postoji. Riječ je o domu za starije u Legradu u kojem je zaraženo 19 osoba

Kamere RTL-a snimile su vlasnika tog doma - pozitivnog i neodgovornog unatoč koroni, s korisnicima.

Vlasnik objekta u Legradu zaražen je koronavirusom, ali i još 17 starijih štićenika i 2 osobe koje o njima brinu. Snimljen je danas tijekom premještaja zaraženih. Masku nosi ispod nosa.

"Imamo štićenika koji su pokretni, polupokretni i koji su nepokretni. Možemo očekivati da će se iz tog poola tih negativnih štićenika, odnosno štićenika koji imaju negativan nalaz za sada, pojavit će se još koji pozitivni pa će u skladu s uputama biti prebačen u opću bolnicu u Koprivnici", kaže Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke.

Iako su tijekom epidemije timovi u županiji nadzirali ustanove u sustavu socijalne skrbi, objekt u Legradu nije nadziran jer nije registriran i radi bez potrebnih dozvola pet godina.

"Mi smo znali da dom postoji u naselju. To je znao svaki stanovnik općine i svaki mještanin Legrada ali nismo znali da mu je 2015. ukinuta dozvola. Nitko nam iz Ministarstva nije ili tko već mora, nitko nam nije poslao na općinu da nas obavijesti da je dom na neki način ilegalan", kaže načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.