ZIMA POKAZUJE ZUBE

U nedjelju orkanska bura i novi snijeg

  • Autor: V.B./Hina
  • Zadnja izmjena 04.02.2012 19:59
  • Objavljeno 04.02.2012 u 19:51
imotski snijeg

imotski snijeg

Izvor: Cropix / Autor: Branimir Boban / CROPIX

Iz Državnog hidrometereorološkog zavoda za nedjelju najavljuju vrlo hladno vrijeme koje će dodatno će biti pojačano na sjevernom i srednjem Jadranu gdje se očekuje jaka, na udare olujna, podno Velebita i orkanska bura.U većem dijelu zemlje poledica će biti uobičajena pojava tijekom noći na nedjelju još ponegdje se očekuje novi tanji snježni pokrivač od pet do deset centimetara

Zbog s vremenskim nepogodama u Splitsko-dalmatinskoj županiji proglašeno je izvanredno stanje, a u Šibenko-kninsko stanje elementarne nepogode. Najkritičnije je u Imotskom i Vrgorcu koji su odsječeni od svijeta i u kojima je izmjereno metar snijega.

Blokirani trajekti

U prekidu su trajektne linije: Brestova-Porozina, Valbiska-Merag,Valbiska-Lopar, Jablanac-Mišnjak, Prizna-Žigljen, Split-Lastovo iŠibenik- Kaprije- Žirje. Na riječkom području u prekidu su svekatamaranske linije, a na splitskom katamaranske linije:Split- Bol-Jelsa, Split- Vis, Split- Hvar- Vela Luka- Ubli.

Kako je javio HAK zimski uvjeti proglašeni su u Dalmaciji (na svim cestama u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko- kninskoj te Dubrovačko- neretvanskoj županiji), Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te djelomice Istri.

U Istri, na cijelom Jadranu i u dijelu Gorskog kotara puše jak vjetar, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama u smjeru Gorskog kotara, Like, djelomice Slavonije i središnje Hrvatske, te sjevernog Primorja.

Zbog bure i zimskih uvjeta za sav promet zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene (D8), D1 Udbina-Knin- Vrlika, D33 Knin-Drniš, D25 Gospić-Karlobag, D39 GP Aržano-Cista Provo-Šestanovac-Dupci (D8), D54 Maslenica - Zaton Obrovački, D59 Knin- Kistanje- Kapela, D218 Brotnja- Sučević, D506 Dobroselo- Mazin, D 425 Čeveljuša- Karamatići.

Samo za osobna vozila otvorene su: Jadranska magistrala od Bakra do Senja (D8), zaleđe Crikvenice, Novog Vinodolskog, grada Bakra i druge lokalne i županijske ceste tog područja. Paški most i Krčki most.

Državna cesta D8 koja je od subote ujutro bila zatvorena za promet zbog snježne mećave i leda na cesti posebice na prijevoju Dupci kod Brela, u popodnim satima je otvorena za promet.

Jure Divić

Jure Divić

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj izvijestili su da je obvezna upotreba zimske opreme i lanaca, a policija kaže kako je promet tom prometnicom vrlo otežan i preporuča se vozačima da ne kreću na put osim mogućih nužnih odlazaka prema Splitu.

Nakon što su se krajnjim naporima, pod orkanskim udarima bure, radnici 'Elektorolike' upjeli probiti do Sv. Jurja prema Jablancu i popravili dio kvarova uzrokovanih olujnim nevremenom, za kratko vrijeme bura koja u tom području na mahove puše brzinom većom od 150 km na sat ponovno je porušila niskonaponsku mrežu i dio dalekovoda.

Bez struje su i dalje naselja oko Jablanca, Sv. Jurja, Cesarice, Lukova Šugarja i Barić Drage, struju nema i dio Vratnika, Stolca i Krivoga Puta u zaleđu Senja. U HEP-ovom dispečerskom Centru večeras se doznaje da će se radovi na sanaciji kvarova nastaviti u nedjelju ujutro.

U željezničkom prijevozu zabilježena su u subotu kašnjenja brzih vlakova do 35 minuta, dok vlakovi u splitskom prigradskom i lokalnom prijevozu kasne do 50 minuta, izvijestile su Hrvatske željeznice (HŽ). Vlakovi u splitskom prigradskom i lokalnom prijevozu voze sa zakašnjenjem do 50 minuta.Brzi vlak na relaciji Rijeka - Zagreb i njegov parnjak u suprotnom smjeru voze po voznom redu.

Putnički vlakovi na riječkoj pruzi voze uz neznatno kašnjenje. Na vinkovačkom području brzi i lokalni vlakovi voze sa zakašnjem do 30 minuta. Na pruzi Zagreb - Koprivnica - Osijek i obrnuto vlakovi voze sa zakašnjenjm od 10 do 15 minuta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi