Upute za birače

Danas doznajemo tko će sljedećih pet godina biti na Pantovčaku. Donosimo vam tehničke detalje oko glasanja i kome se obratiti ako iskrsnu problemi

03.01.2020 u 17:58

Bionic
Reading

Hrvatski građani danas će doznati tko će sljedećih pet godina sjediti na Pantovčaku

Birališta će u nedjelju 5. siječnja, kao i u prvom krugu prije dva tjedna, biti otvorena od 7 ujutro, a zatvorit će se u 19 sati. S obzirom na izbornu šutnju, izlazne ankete očekuju se tek nakon zatvaranja birališta, a već u 20 sati Državno izborno povjerenstvo će na svojim mrežnim stranicama objaviti prve privremene rezultate predsjedničkih izbora, koji bi se nakon toga trebali osvježavati svakih pet minuta.

Građani, njih 3.860.087, koliko ih se ovaj put nalazi na popisu birača, moći će glasati na 6533 biračka mjesta. Od toga je 6458 redovnih biračkih mjesta, 28 ih je na brodovima, 23 u domovima, 21 za osobe lišene slobode te dva u mirovnim misijama.

Biračka mjesta i u inozemstvu

Osim u Hrvatskoj, hrvatski će birači birati u inozemstvu na 124 biračka mjesta u 47 država. Najviše ih je u BiH, u kojoj su 44 biračka mjesta, slijedi Njemačka sa 17 biračkih mjesta.

Dva biračka mjesta bit će na raspolaganju Hrvatima u Srbiji - u Beogradu i Subotici, u Crnoj Gori - u Podgorici i Kotoru, u Austriji (oba u veleposlanstvu u Beču), u Mađarskoj (Budimpešta i Pečuh), u Švicarskoj (Bern i Zürich), u Turskoj (Ankara i Istanbul) te u Poljskoj (Varšava i vojarna Bemowo Piskie).

Po tri mjesta otvorit će se u Italiji (Rim, Trst, Milano) i Kanadi (Ottawa i Mississauga), četiri u Sjedinjenim Američkim Državama (Washington, New York, Los Angeles, Chicago) i Australiji (Canberra, Sydney, Melbourne, Perth), gdje će se najprije otvoriti birališta za izbor hrvatskog predsjednika.

Gdje provjeriti koje je vaše biračko mjesto?

Želite li provjeriti nalazite li se na popisu birača za ove izbore i koje je vaše biračko mjesto, možete to učiniti na stranicama Ministarstva uprave, odnosno u Registru birača.

  • +8
Izbori Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Ako na sam dan izbora otkrijete da se nalazite na popisu birača koji će biti dostavljen na biračka mjesta, Ministarstvo uprave ima upute i za takve slučajeve.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a prilikom dolaska na biračko mjesto se utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača jer primjerice nemaju važeću osobnu iskaznicu, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja s potvrdom za glasovanje koju izdaje nadležni ured u Republici Hrvatskoj prema mjestu prebivališta birača. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatska misija ili konzularni ured Republike Hrvatske u inozemstvu.

Popis nadležnih ureda možete pogledati OVDJE.

Na samim biračkim mjestima, osim članova biračkih odbora, bit će promatrači. Uz stranke i same kandidate, odnosno njihove ljude koji su dobili dozvole za promatranje, na biračkim mjestima naći će se i promatrači GONG-a.

Kako izgleda glasački listić?

Na samom biračkom mjestu članovi biračkog odbora onima koji se nalaze na popisu birača udijelit će glasački listić. Državno izborno povjerenstvo dalo je tiskati tri milijuna i 840 tisuća glasačkih listića.

Listić će biti manjeg formata nego u prvom krugu, odnosno ne formata B4 već B5, jer se na njemu sada nalaze samo dva imena - ona Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović.

Na listiću stoji napomena na koji način se on popunjava, a to je da se zaokruži redni broj ispred imena kandidatkinje ili kandidata za kojeg se glasa.

Glasanje se obavlja osobno, a glasa se samo za kandidate navedene na glasačkom listiću. Nevažećim glasačkim listićem smatra se: nepopunjeni glasački listić, glasački listić koji je tako popunjen da se ne može sa sigurnošću utvrditi za kojeg je kandidata birač glasao i glasački listić na kojem je birač glasao za dva ili više kandidata.