'zaželi, uključi se'

U Našicama zapošljavaju 50 žena koje će pomagati starijima i nemoćnima

06.02.2018 u 13:50

Bionic
Reading

Našičani su pozvali 200 svojih sugrađana koji su u nepovoljnom položaju da im se jave radi pružanja socijalne pomoći u kući. Njima će se dostavljati namirnice, pripremati obroci, čistiti domovi, ali i pomoći pri oblačenju i svlačenju. To su samo neki od poslova koje će raditi i zbog njih će se zaposliti 50 Našičanki u iduće dvije godine

Čak 200 Našičana starije životne dobi, one koji su u nepovoljnom položaju i potrebna im je pomoć u kućanstvu, ali i osobe s invaliditetom te kronične bolesnike bez obzira koliko su stari, kao i osobe s mentalnom retardacijom pozvali su iz Grada Našica da im se jave kako bi im se osigurala socijalna pomoć u kući. Na tom će poslu pak raditi 50 žena koje će zaposliti na dvije godine kroz projekt 'Zaželi, uključi se, ostvari se – važna si!'.

'Do sada smo zaprimili stotinu prijava korisnika i 70 zainteresiranih žena. Prijave korisnika zaprimat ćemo netom do početka rada žena. Partner na projektu je Centar za socijalnu skrb, a u suradnji s njim obavit ćemo dodatnu provjeru korisnika kako ne bi već bili korisnici njihovih usluga što se tiče pomoći u kući. To moramo spriječiti, tako da nema dvostrukog korištenja usluga, pa ćemo taj revidirani popis koristiti u provedbi', objašnjava za tportal Tomislav Keglević, voditelj projekta u Našicama.

Svakom korisniku na mjesečnoj bazi, navodi se u objavljenom javnom pozivu, pripada poklon paket kućanskih i higijenskih potrepština, a kriteriji za odabir neće ovisiti o imovinskom cenzusu niti visini mirovine.

Za 200 prijavljenih Našičana zaposlene žene dostavljat će namirnice, pripremati obroke, čistiti njihove domove, ali im pomoći i prilikom oblačenja i svlačenja, brinuti se o higijeni korisnika te pomoći u socijalnoj integraciji, razgovarati i družiti se s njima, kao i pratiti ih na društvenim događanjima. Dostavljat će im i potrebne lijekove i pomagala, ali i plaćati račune.

Svaka zaposlena žena brinut će se za najmanje četiri korisnika. Cilj je, objašnjavaju, uključiti žene u nepovoljnom položaju na tržište rada, a to istovremeno podrazumijeva borbu protiv siromaštva te smanjenje nezaposlenosti. S druge pak strane, prevenira se prerana institucionalizacija te se poboljšava kvaliteta života krajnjih korisnika, odnosno osoba starije životne dobi, kao i onih u nepovoljnom položaju ili osoba s invaliditetom te onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima pružajući im podršku u svakodnevnom životu.

'Zaposliti se mogu žene koje su hrvatski državljani i u evidenciji su Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imaju najviše završeno srednjoškolsko obrazovanje i punoljetne su. Naglasak je na ženama koje su starije od 50 godina, ali to nije nužno, kao i žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i slično, liječene ovisnice o drogama, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad šest mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice, majke s troje i više malodobne djece, kao i majke djeteta s teškoćama u razvoju, majke djeteta oboljelog od malignih bolesti, majke udovice i samohrane majke', odgovaraju tportalu na pitanje koji su kriteriji prilikom zapošljavanja žena.

Projekt se na inicijativu gradonačelnika Josipa Miletića provodi u suradnji s našičkim Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a vrijedan je sedam milijuna kuna te se financira iz europskih fondova.