U PAKISTANU

U napadima uoči islamskog summita 35 mrtvih

22.11.2012 u 10:29

Bionic
Reading

Talibani su u četvrtak preuzeli odgovornost za većinu napada u kojima je prethodnog dana poginulo najmanje 35 osoba a više desetaka ih je ranjeno u cijelom Pakistanu koji ugošćuje summit osam muslimanskih nacija

Pakistanski talibani glavni su krivci za iznimno pogibeljan niz napada, većinom samoubilačkih, u kojima je poginulo više od 5200 osoba u cijeloj zemlji od ljeta 2007. Napadi su većinom bili usmjereni na simbole državne vlasti, ali njihova su meta također bili i šijiti.

U srijedu je eksplodirao niz bombi od kojih jedna usmjerena na procesiju šijitske muslimanske manjine pri čemu su poginule 23 osobe, a 62 ih je ranjeno u Ravalpindiju, velikom gradu nedaleko od glavnog grada Islamabada koji od četvrtka ugošćuje summit šefova država i vlada skupine D8, među kojima Irana i Turske.

Bio je to najpogibeljniji napad od lipnja u Pakistanu i najkrvaviji od veljače na šijitsku manjinu koja predstavlja manje od 20 posto stanovništva te muslimanske zemlje od 180 milijuna stanovnika gdje je sve rašireniji vjerski fundamentalizam.

Napadi su se odvijali i u Keti, središtu nestabilne pokrajine Balučistan, zahvaćene sukobom povezanim s lokalnom pobunom, kao i u Banuu i Šangli, na sjeverozapadu zemlje, blizu afganistanske granice, te u Karačiju, gradu na jugu zemlje. U tim je napadima ukupno poginulo 35 osoba.

'Preuzimamo odgovornost' za sve te napade osim onog u Keti, izjavio je Ehsanulah Ehsan, glasnogovornik Tehrik-e-Taliban Pakistan, pakistanskog talibanskog pokreta, organizacije utemeljene 2007. u borbi protiv pakistanske vlasti.