NEMA NOVOOBOLJELIH

U Međimurju organizirane izdvojene COVID-19 dežurne ambulante

30.03.2020 u 11:58

Bionic
Reading

U Međimurskoj županiji, gdje su proteklog tjedna potvrđene dvije pozitivne osobe na koronavirus, sve zdravstvene ustanove su u pojačanom radu, a uvedena je i nova organizacija u radu izdvojenih COVID-19 dežurnih ambulanti, priopćili su u ponedjeljak iz županijske uprave.

Oboljele osobe nisu epidemiološki povezane te se nalaze u potpunoj izolaciji i nisu na respiratoru, ističe se u priopćenju.

Trenutačno je, istaknuto je, u pojačanom radu epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, ali i sve zdravstvene ustanove u Međimurju.

COVID-19 dežurna ambulanta

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je da je uvedena nova organizacija u radu izdvojenih COVID-19 dežurnih ambulanti koje se nalaze na Svetojelenskoj cesti u Čakovcu, pokraj Doma zdravlja i Županijske bolnice čakovec.

„Ovo je mjesto i fizički odvojeno od naših zdravstvenih ustanova. COVID-19 ambulanta sastoji se od pet kontejnera i šatora za izolaciju, a radno vrijeme COVID-19 dežurne ambulante je 24 sata“, rekao je Posavec te uputio pacijente s respiratornim simptomima ili temperaturom da se jave telefonom ili e-mailom obiteljskom liječniku ili primarnom pedijatru koji će prema potrebi u slučaju sumnje na koronavirus, pacijenta najaviti dežurnom liječniku u COVID-19 ambulantu.

„Ako pacijenti imaju nekakve druge poteškoće ili simptome, i dalje se javljaju svom obiteljskom liječniku ili pedijatru koji će ga naručiti kod sebe na pregled“, dodao je župan.

  • +5
Pevex i Bauhaus ponovno rade Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

U slučaju da obiteljski liječnik ne radi, pacijenti se mogu javiti na dežurnu liniju 040/372-372. U COVID-19 ambulanti nema kontakta pacijenta i zdravstvenog osoblja. Sve se obavlja putem telefona i parlafona. Ako se detektira da je netko "visoko sumnjiv", dolazi služba iz bolnice i vodi ga se na uzimanje uzoraka, naglašeno je.

Županijska bolnica Čakovec uvela je i e-mail savjetovanje, odnosno dodatne timove stručnjaka koji su na usluzi pacijentima koji boluju od kroničnih bolesti, kožnih bolesti, šećernih bolesti, a od ponedjeljka i za bubrežne kronične bolesnike, srčane, onkološke i pedijatrijske pacijente. Tijekom sljedećih dana, ponudit će se i dodatni e-timovi i za druge kronične bolesti.

Zbog novonastale situacije vezano za koronavirus, Dom zdravlja Čakovec privremeno je organizirao rad ordinacija dentalne medicine koje će raditi sedam dana u tjednu, od 7 do 20 sati, a obavljat će samo hitne i neodgodive intervencije.

Iz međimurske županijske uprave apeliraju još jednom, posebno prema građanima aktivnim na društvenim mrežama, da je od presudne važnosti ne širiti neprovjerene i lažne informacije koje dodatno otežavaju rad službama, ali su i, upozoreno je, kazneno djelo.