koronavirus

Carinski sindikat upozorava na nedostatak zaštitne opreme i neadekvatne mjere

30.03.2020 u 11:54

Bionic
Reading

Carinski sindikat Hrvatske upozorio je u ponedjeljak ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića na nedostatak zaštitne opreme i neadekvatne mjere zaštite carinika na granici od koronavirusa

'Carinski službenici nemaju (ili se radi o minimalnoj, nedostatnoj količini) zaštitnih rukavica, maski i dezinfekcijskih sredstava', stoji u otvorenom pismu sindikata.

Sindikat se obratio Božinoviću zbog velikog broja poziva carinskih službenika s graničnih prijelaza koji upozoravaju na neadekvatne mjere zaštite od koronavirusa.

'Neprihvatljiv je, uvredljiv, ponižavajuć te nadasve opasan po život trenutni odnos Vlade prema carinskim službenicima, onima koji skupa sa policijskim službenicima, pregledavajući robu i putnike, štite građane Hrvatske i osiguravaju im ekonomsku, financijsku, zdravstvenu i svaku drugu sigurnost', poručuje sindikat.

Hoće li itko odgovarati za moguće zaražene carinske službenike, posebno ako se netko od zaraženih ne izbori za život, pitaju sindikalci.

'Molimo vas da učinite sve sukladno vašim ovlastima da i carinski službenici dobiju u odgovarajućim količinama sva potrebna zaštitna sredstva i opremu kako bi se maksimalno zaštitili od moguće zaraze koronavirusom', apeliraju u pismu.

Također su razočarani jer se Božinović često zahvaljuje liječnicima, medicinskom osoblju, policajcima, vozačima kamiona, vatrogascima i statičarima, a rijetko se sjeti carinskih službenika koji su izravno ugroženi od moguće zaraze koronavirusom.