slovenija

U Mariboru planirane evakuacije zbog deaktivacije bombi iz 2. svjetskog rata

28.10.2019 u 15:12

Bionic
Reading

Više tisuća stanovnika Maribora bit će evakuirano izu svojih domova u četvrtak i nedjelju iz sigurnosnih razloga, tijekom deaktivacije dviju neeksplodiranih avionskih bombi koje su u tom gradu krajem tjedna otkrivene na dvije lokacije gdje su se odvijali građevinski radovi, priopćeno je u ponedjeljak

Prvu bombu našli su u subotu radnici na gradilištu kod mariborskog trgovačkog centra Europark, a bit će deaktivirana u četvrtak. Zbog sigurnosti tom će prilikom u razdoblju od 8 do 16 sati biti potrebno isprazniti područje u radijusu od najmanje 300 metara od mjesta gdje leži bomba, kazao je u Mariboru u ponedjeljak na konferenciji za novinare direktor vatrogasne brigade Maribor Aleš Ciringer, najavljujući plan evakuacije.

Dodao je kako su otkrivene 250-kilogramske bombe, koje datiraju iz vremena kad su saveznici potkraj II. svjetskog rata bombardirali taj grad jer su se preko njega povlačile njemačke divizije s jugoistoka, za sada stabilne i sigurne te da se sve dok se ne počne na radovima njihove deaktivacije okolno stanovništvo nema razloga bojati.

Osim stanara u obližnjim kućama i stanovima kod nalazišta prve otkrivene bombe, privremeno će se tijekom radova na njenoj deaktivaciji iseliti i više od tisuću bolesnika iz obližnje mariborske Sveučilišne klinike, a pristup bolnici i rad te ustanove bit će tog dana ograničeni. U nedjelju će se pak deaktivirati bomba nađena dan nakon prve, a tom će prilikom biti potrebna još opsežnija evakuacija.

Radi se o prostoru između glavnog željezničkog i autobusnog kolodvora u gusto naseljenom središtu grada, a bomba je otkrivena prilikom radova na gradilištu u blizini mosta, između Mlinske i Plinarniške ulice. Zbog sigurnosnih razloga iz tog će dijela Maribora, u radijusu 600 metara od mjesta gdje leži bomba, u nedjelju na nekoliko sati biti evakuirano cijelo područje u kojemu živi više tisuća ljudi.