RANO JUTROS

U Leipzigu umro UN-ovac zaražen ebolom

14.10.2014 u 10:32

Bionic
Reading

Djelatnik Ujedinjenih naroda zaražen virusom ebole u Liberiji umro je u njemačkom gradu Leipzigu u utorak rano ujutro, objavili su BBC i Reuters. Muškarac je umro u klinici St. Georg koja je priopćila da je, unatoč intenzivnim mjerama i maksimalnim naporima liječničkog osoblja, zaraženi 56-godišnjak podlegao toj ozbiljnoj zaraznoj bolesti

Zaraženi muškarac stigao je u Njemačku prošlog tjedna i bio je treći pacijent s virusom ebole koji se liječio u Njemačkoj.

Od ožujka, virus ebole usmrtio je više od 4.000 ljudi - uglavnom u Liberiji, Sierra Leoneu, Gvineji i Nigeriji.

Hollande i Obama pozvali na širu mobilizaciju

Francuski predsjednik Francois Hollande i predsjednik SAD-a Barack Obama u ponedjeljak su pozvali na 'snažniju mobilizaciju međunarodne zajednice' u suzbijanju epidemije ebole, izvijestile su agencije.

U telefonskom razgovoru Hollande i Obama 'pozvali su snažniju mobilizaciju međunarodne zajednice i Europske unije u koordinaciji s Ujedinjenim narodima, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i pogođenim zemljama', priopćio je ured francuskog predsjednika, prenosi AFP.

Hollande je potvrdio da Francuska razmatra 'uvođenje provjera putnika koji dolaze letovima iz područja pogođenih virusom' u Zapadnoj Africi. Hollandeov ured također je najavio da će Pariz 'pozitivno odgovoriti na zahtjev Gvineje za gradnju novih centara za liječenje od ebole' pored centra u Macenti na jugoistoku Gvineje koji bi se trebao otvoriti početkom studenoga.

Hollande i Obama 'se slažu da je potrebno napraviti više i činiti to brže', a također su naglasili da 'sve zemlje moraju dati svoj doprinos kako bi se zaustavila zaraza, priopćila je Bijela kuća, navodi ANSA.