kozmološki centar

U Križevcima otvorena najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj

20.04.2023 u 20:29

Bionic
Reading

Najmoderniju zvjezdarnicu u Hrvatskoj u četvrtak je rezanjem vrpce u Križevcima otvorilo troje učenika, a kao dio Kozmološkog centra, prvog u državi, ona će biti mjestom susreta, popularizacije znanstvenih istraživanja, edukacije i doživljaja svemira

O novome križevačkom edukacijskom objektu, projektu i inicijativi, dvjestotinjak uzvanika, gostiju i građana upoznao je voditelj projekta dr. Andrej Dundović iz udruge P.O.I.N.T.

On je s astrofizičarem dr. Petrom Pavlovićem osmislio ideju Kozmološkog centra u Križevcima i, prema riječima križevačkog gradonačelnika Marija Rajna, pokazao požrtvovnost i strpljenje nužno za višegodišnju realizaciju te ideje. "Projekt je u pravom smislu namijenjen svim građanima i budućim generacijama", rekao je gradonačelnik Rajn.

Župan Darko Koren, izaslanik predsjednika Vlade, rekao je kako mu je - iako nije sudjelovao u postajama križnog puta koji je prijeđen u realizaciji toga složenog projekta - veliko zadovoljstvo znati da će zvjezdarnica u Križevce privlačiti turiste, goste, a možda i doseljenike.

Sama zvjezdarnica ima kupolu od pet metara koja pokriva vrijedan teleskop promjera primarnog zrcala 40 centimetara. Posebno treba istaknuti astronomsku kupolu koja kao domaći proizvod tvrtke Metal 5 d.o.o. konkurira najboljim kupolama stranih proizvođača.

Otvorenje zvjezdarnice u Križevcima vrhunac je Kozmološkog centra, prvog takvoj projekta u Hrvatskoj i šire u sklopu kojeg se u istom prostoru edukacija, popularizacija znanosti i znanstveni rad iz područja fizike svemira. U posljednje dvije godine u sklopu tog centra održana su mnoga predavanja, radionice i ljetne škole o fizici svemira, računarstvu, filozofiji prirode i umjetnosti. Osim toga, zahvaljujući tom projektu, objavljen je i veći broj znanstvenih radova o crnim rupama, ranom svemiru i tunelu kroz prostor - vrijeme.

"Ova zgrada zvjezdarnice svojevrsni je spomenik ideji kozmosa. Ovo je spomenik čovjekove veze sa svemirom i podignut je u ovom malom gradu zahvaljujući uvjerenju ljudi da je to bitno. I vjerujem da je ovo temelj za daljnji razvoj ideje, ali i inspiracija budućim pothvatima i novim generacijama da naprosto rade stvari koje zadiru u univerzalno", zaključio je Dundović.

Zvjezdarnica je otvorena i za građane, a danas je mogu razgledati uz stručno vodstvo. Objekt je izgrađen u sklopu projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ te se provodi u sklopu Operativnog programa Učinkovitih ljudskih potencijala 2014. - 2020.

Sufinanciran je nepovratnim novcem iz Europskoga socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu poziva "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a".

Ukupna mu je vrijednost 2,9 milijuna kuna ili 385.902 eura. Nositelj spomenutog projekta je Udruga P.O.I.N.T. s partnerima, gradskim ustanovama i organizacijama civilnog društva te Gradom Križevcima.