ukupno 93

U Krapinsko-zagorskoj županiji pet je novozaraženih koronavirusom

10.04.2020 u 14:06

Bionic
Reading

U Krapinsko-zagorskoj županiji novih je pet potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom te ih je ukupno 93, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite

Načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek kazao je da su dvije nove zaražene osobe iz Desinića, a po jedna iz Pregrade, Oroslavja i Zaboka.

'Do sada je uzeto 539 briseva i čekamo rezultate za 37 osoba, s time da je 17 od tih 37 osoba kod kuće u samoizolaciji', rekao je Ferek Jambrek te podsjetio da je najveći broj zaraženih, 36, iz Pregrade.

Voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Ivan Lipovac dodao je da trenutno imaju 696 ljudi u samoizolaciji.

Tijekom dana rezultati testiranja osoba iz Stubičkih Toplica

Rezultati testiranja osoba iz Specijalne bolnice u Stubičkim Toplicama očekuju se tijekom dana.

'Ljude iz bolnice u Stubičkim Toplicama koji su u samoizolaciji ćemo kroz idućih 14 dana vidjeti kakve će biti brojke. Nažalost, za očekivati je da se među njima može desiti određeni postotak zaraženih, odnosno oboljelih osoba', rekao je Lipovac.

Ravnatelj zabočke Opće bolnice Tihomir Vančina kazao je da je situacija u bolnici bolja jer je većina pacijenata u izolaciji bila negativna pa su oslobođeni ti prostori. Na COVID odjelu je i dalje 13 pacijenata.

'Jučer poslijepodne se nepokretnom pacijentu, godišta 1933., stanje pogoršalo. Tijekom noći se stabiliziralo, ali je i dalje teško. Ostali pacijenti se dobro osjećaju i dobrog su općeg stanja', dodao je Vančina.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ocijenio je dobrom vijest da se smanjuje postotak zaraženih u odnosu na broj testiranja.

'U jednom trenutku, kada nam je epidemija bila na najvišoj razini u Pregradi, broj oboljelih od koronavirusa u odnosu na broj testiranih je bio veći od 25 posto, a prosjek Hrvatske je bio između 10,5 i 11,5 posto, ovisno o danu', rekao je Kolar i dodao da je danas taj postotak u Krapinsko-zagorskoj županiji 17 posto.

Na novinarski upit hoće li liberalizacija kretanja stanovništva i na području Krapinsko-zagorske županije te produženi rad trgovina uoči Uskrsa utjecati na epidemiološku sliku, Kolar je odgovorio da ne očekuje da će ove mjere pridonijeti širenju virusa.

'Ono što je bitno i na što smo i danas pozvali, a pozivat ćemo i sljedeće dane: pridržavati se strogo uputa stožera, ne grupirati se. Samo o nama i našem ponašanju ovisit će rezultat ukupne borbe protiv koronavirusa', poručio je Kolar.