koronavirus

Nema zaraženih u domovima za starije u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10.04.2020 u 13:07

Bionic
Reading

U domovima za starije i nemoćne u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema nijednog slučaja zaraze koronavirusom, pa tako ni u onom u Vinkovcima za kojega je izražena sumnja da ima pozitivnih na Covid-19, a u županiji su ukupno potvrđena dva nova slučaja zaraze

Iz županijskog Stožera civilne zaštite u petak su rekli kako se broj oboljelih u županiji popeo na 32, a nijedan slučaj zaraze nije se pojavio u domovima za starije i nemoćne, kako u tri županijska tako ni u 28 privatnih, s ukupno 1212 štićenika.

Načelnik Stožera Zdravko Kelić izjavio je kako je u županiji ukupno na virus testirano 399 osoba, a u samoizolaciji je njih 571.

Inače, nakon što je sinoć ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak upozorio kako se sumnja na širenje koronavirusa, osim u splitskom Domu za starije i nemoćne gdje je ukupno 50 zaraženih, pojavila i u još nekoliko domova, pa tako i u onom u Vinkovcima, Kelić danas ističe kako tu tom domu nema zaraženih.

Naveo je kako županija za domove kojima je osnivač financira zaštitarske službe koje nadziru provođenje strogih zaštitnih mjera.

'Svi domovi, dakle i privatni, svakodnevno podnose izvješća o aktualnom stanju u ustanovama, a od svih je pismeno zatraženo da redovito mjere tjelesnu temperaturu zaposlenicima te nadziru kada dolaze na posao i kada s posla odlaze', naglasio je Kelić.

Napomenuo je kako uz spomenute domove u županiji djeluju i tri ustanove kojima je osnivač resorno ministarstvo - Centar za rehabilitaciju 'Mala Terezija' sa 63 korisnika, Dom za odrasle osobe s mentalnim oštećenjima s 236 korisnika i Dom za nezbrinutu djecu 'Sveta Ana' s 26 korisnika.

I ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić potvrdila je da zasad ne raspolažu informacijama o zaraženima u domovina, niti je prijavljena sumnja na oboljele.

'Jučer popodne nam je liječnica iz vinkovačkog Centra za rehabilitaciju 'Mala Terezija' prijavila da četvero korisnika imaju blaže simptome, odmah su uzeti njihovi brisevi i dobili smo vijest da su sva četiri uzorka negativna', istaknula je Krešić.

Obavijestila je da je od 32 dosad ukupno zaražene osobe u županiji njih četvero hospitalizirano u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici i dobrog su općeg stanja, a od ukupno 242 osobe koje su kontakti zaraženih sve su u samoizolaciji. Njih 74 su zaposlenici u zdravstvu.

Za četiri zaražene osobe dosad je potvrđeno izliječenje i poslane su kući.

Vukovarsko-srijemska policija najavila je da će tijekom uskršnjih blagdana pojačano provoditi mjere kontrole, pa su s Državnim inspektoratom u tom smislu formirani i posebni timovi.

U zadnja 24 sata zabilježen je samo jedan slučaj kršenja samoizolacije, a od početka epidemije od 180 dojava kršenje te mjere potvrđeno je u 44 slučaja.

U namjeri da mjesto prebivališta ili boravišta napuste bez valjane propusnice zatečeno je ukupno 497 osoba.