PORUKA BISKUPA KOŠIĆA

U korizmi se odrecite kupovine nedjeljom

23.02.2012 u 22:52

Bionic
Reading

Monsinjor Vlado Košić, biskup sisački i predsjednik Komisije HBK Iustitia et Pax, pozvao je vjernike da bojkotiraju kupovinu nedjeljom, tj. da na Dan Gospodnji ne odlaze u šopingiranje ove korizme.

'Kako nas Gospodin naš potiče – na milostinju, molitvu i post, svi prihvatimo ove korizme i sljedeći prijedlog: bojkotirajmo kupovanje nedjeljom! Neka i trgovci imaju slobodan dan, a naše obitelji dan za zajedništvo, druženje i slavljenje, a ne kupovanje i odlaske u trgovačke centre! Odrecimo se te, nekima već, uvriježene navike! To neka bude naš doprinos kršćanskom proživljavanju korizme, kao vremenu pokore i priprave na Uskrs', poručio je biskup Košić na kraju mise za Pepelnicu, piše Večernji list

Ovo je prvi puta da netko od hrvatskih biskupa izravno poziva vjernike da bojkotiraju kupovinu i trgovačke centre nedjeljom. Ta se inicijativa, prije nekog vremena, pojavila u nekim svećeničkim i teološkim krugovima, koji su tvrdili da bi problem rada nedjeljom u trgovini bilo lako riješiti kada bi se vjernici pridržavali vlastita nauka i stava i kada sami ne bi nedjeljom šopingirali.

No, ta inicijativa, sve do ove korizme, nije zaživjela, jer se Crkva odlučila za 'frontalnu borbu' s vlastodršcima oko zakonske zabrane rada trgovina nedjeljom, što joj je u jednom trenutku (kroz akciju Caritasa 'Zatvorimo trgovine nedjeljom') bilo i uspjelo, ali političke elite vrlo su brzo izvrdale dogovore i danas je nedjelja u gotovo svim trgovačkim centrima normalan radni dan.

'Slažem se i podržavam biskupov poziv. Po tradiciji je nedjelja neradna, to je dan koji obitelj treba provesti zajedno. Pa nedjelja je ovdje radi čovjeka, a ne obrnuto i siguran sam da bi kao i u Europi čiji dućani nedjeljom ne rade sve uspjeli obaviti preko tjedna', poručio je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

'Možda je i inicijativa biskupa jedna od metoda u bitki za neradnu nedjelju! Pozdravljamo svaku inicijativu jer mi i dalje nastojimo da nedjelja za trgovine ne bude radni dan', kazala je Margareta Malger, izvršna tajnica Sindikata trgovine.
'Poslodavcima treba prepustiti da gospodarskom logikom odluče što će i koliko raditi', zaključuje pak Josip Zaher iz hrvatske udruge poslodavaca.

Ozren Matijašević, šef sindikata: 'Nemamo novca za kupnju. Crkva mora oštrije govoriti o nesređenom društvu'.
Krešimir Sever, šef NHS-a: 'Podržavam biskupov poziv. Nedjelja je ovdje radi
 obitelji i čovjeka, a ne obrnuto!'.