NA PUTU ZA MEKSIKO

U Kolumbiji zaplijenjeno preko tri tone kokaina

25.02.2015 u 07:34

Bionic
Reading

Kolumbijska policija je tijekom borbe s kriminalnom skupinom u sjeveroistočnoj regiji koja graniči s Panamom zaplijenila 3,3 tone kokaina koji je bio na putu za Meksiko, objavila je u utorak tamošnja policija

Devedesetak milijuna dolara vrijedna droga koja je pripadala kolumbijskom klanu Usuga zaplijenjena je u džungli, rekao je novinarima u Necocliu šef kolumbijske policije general Rodolfo Palomino.

U Kolumbiji, koja je najveći proizvođač kokaina, godišnje se prema podacima UN-ovog Ureda za droge i kriminal proizvede oko 300 tona te droge. Policija je lani u toj zemlji zaplijenila 166 tona kokaina.

Za bande i ljevičarske gerilce sjeveroistok zemlje strateški je važno područje preko kojeg krijumčare drogu i oružje.

Klan Usuga okuplja najmanje 2000 članova i najveća je kolumbijska kriminalna skupina koja se osim trgovinom drogom bavi i ilegalnim rudarstvom. Kolumbijske vlasti nude nagradu od 600.000 američkih dolara za informacije koje bi dovele do uhićenja vođe te skupine.

Mnoge tamošnje bande sastavljene su od bivših pripadnika paravojne skupine, službeno raspuštene prije deset godina.

Marksistički pobunjenici također zarađuju na tim kriminalnim poslovima. Kokain i ostale droge jedan su od glavnih izvora zarade za skupine koje se bore u 50-godišnjem oružanom sukobu u kojem je ubijeno više od 200.000 ljudi.

Samo prošlog tjedna zaplijenjene su tri tone kokaina u lučkom terminalu u Cartageni, popularnom ljetovalištu na obali Kariba.