dan pobjede

U Kninu se svečano obilježava 23. obljetnica 'Oluje'

05.08.2018 u 08:50

Bionic
Reading

Budnicom ulicama Knina u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH u nedjelju je počelo središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, a uz najviše hrvatske državne dužnosnike i brojna visoka izaslanstva, dolaskom u Knin proslavu 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja uveličali su i predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država i Države Izrael

Svečani program na Trgu dr. Ante Starčevića počeo je jutros polaganjem zajedničkog vijenca kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“, nakon čega su uslijedila prigodna obraćanja najviših državnih dužnosnika, a bit će nastavljen na Kninskoj tvrđavi.

Iz SAD-a na proslavi VRO Oluja sudjeluju zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Jon Jensen i zapovjednik borbenog dijela zrakoplovstva Nacionalne garde Minnesote brigadir Christoper Blomquist te vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers s izaslanstvom, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Iz Države Izrael na središnjoj svečanosti u Kninu je direktor SIBAT-a general Michel Ben Baruch i zapovjednik Zrakoplovne baze Ramat David te vojni izaslanik Države Izrael u RH brigadir Harel Taggar s izaslanstvom.

Također, ovogodišnjoj proslavi nazoče i drugi vojni izaslanici iz savezničkih i partnerskih država akreditirani u Republici Hrvatskoj.

U povodu 23. obljetnice VRO Oluja u Zapovjedništvu Gardijske mehanizirane brigade upriličen je susret visokih državnih i vojnih dužnosnika s obiteljima poginulih branitelja i 100%-tnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata.

Na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice VRO Oluja u sklopu letačkog programa sudjeluju i izraelski borbeni avioni F-16 Barak, navode iz MORH-a.

Polaganju vijenca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Također neposredno prije polaganja vijenaca Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici OS RH Grabar-Kitarović, koja je obavila smotru postroja.

  • +20
Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95 Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nakon polaganja vijenaca na kninskom Trgu Ante Starčević uslijedit će prigodno obraćanje troje državnih čelnika: predsjednice Republike, predsjednika Sabora i Vlade. Po završetku prigodnog obraćanja troje državnih čelnika će se uputiti na Kninsku tvrđavu gdje će nazočiti tradicionalnom podizanju zastave Republike Hrvatske i čitanju imena poginulih i nestalih branitelja u VRO Oluja.

Za trajanja svečanosti na Kninskoj tvrđavi iznad tvrđave održat će se mimolet u kojem će, kako je najavljeno, sudjelovati i izraelski borbeni zrakoplovi F16 Barak koji su prije tri dana sletjeli u Hrvatsku kako bi na Dan pobjede preletjeli Knin.

U programu iznad Kninske tvrđave sudjelovat će Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) "Krila Oluje," a na tvrđavi je predviđen i nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sveti Juraj".

Tijekom svečanosti na tvrđavi kninska crkvena zvona će zvonjavom simbolički podsjetiti na ulazak pripadnika Hrvatske vojske (HV) u Knin tijekom VRO Oluja, a bit će ispaljena i 23 počasna plotuna u spomen na 23. obljetnicu VRO Oluja. Po završetku svečanosti na Kninskoj tvrđavi sadioci će s tvrđave ići u mimohodu do crkve Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje će biti služena sveta misa za Domovinu. Nakon mise održat će se doček sudionika ultramaratona Šibenik-Knin.