ukrajinska prijestolnica

U Kijevu 130 tisuća građana i dalje bez struje nakon ruskih napada

26.11.2022 u 13:18

Bionic
Reading

Nakon intenzivnih ruskih napada, bez struje su i dalje deseci tisuća stanovnika ukrajinske prijestolnice Kijeva, javljaju lokalne vlasti.

U metropoli od 3 milijuna stanovnika struje i dalje nema oko 130. 000 ljudi, priopćila je gradska vojna uprava u subotu, dodajući da bi popravci trebali biti gotovi u sljedeća 24 sata.

Svi sustavi grijanja tada bi trebali ponovno raditi, rekli su nadležni.

Rusija je u srijedu gađala ukrajinsku energetsku infrastrukturu desecima raketa i krstarećih projektila, uzrokujući ozbiljnu štetu.

Bez struje, vode i grijanja ostali su stanovnici i u mnogim drugim dijelovima zemlje, uz velik strah da ključne usluge neće funkcionirati u hladnijim mjesecima koji dolaze.

U međuvremenu, prema najnovijoj britanskoj obavještajnoj procjeni Rusija "vjerojatno uklanja nuklearne bojne glave sa zastarjelih krstarećih projektila" i zatim ih ispaljuje na Ukrajinu.

Korištenje oružja ukazuje na "razinu iscrpljenosti ruskih zaliha dalekometnog oružja", priopćilo je ministarstvo obrane.

Projektili bez nuklearnih glava sami po sebi ne bi prouzročili veliku štetu, ali bi mogli poslužiti za odvraćanje pažnje ukrajinske raketne obrane, procjenjuje London.

Dok rat prolazi granicu od devet mjeseci, Rusija odolijeva ukrajinskom protunapadu koji je ojačao posljednjih mjeseci.

Britansko ministarstvo obrane od početka rata krajem veljače svakodnevno objavljuje vijesti o tijeku sukoba.

Moskva optužuje London za kampanju dezinformiranja.