UPOZORIO PREMIJER

U Kanadi značajan porast antisemitizma nakon sukoba Hamasa i Izraela

18.10.2023 u 06:23

Bionic
Reading

Kanadski premijer Justin Trudeau istaknuo je kako se u Kanadi dogodio značajan porast antisemitizma nakon napada palestinske islamističke skupine Hamas na Izrael i smrtonosnih zračnih napada Izraela u Gazi koji su uslijedili nakon toga

'Otkad je izbio ovaj sukob, ovdje kod kuće došlo je do vrlo zastrašujućeg porasta antisemitizma', rekao je Trudeau na konferenciji o borbi protiv antisemitizma. Čak i prije tekućeg sukoba, rekao je, postojao je 'stalan porast' antisemitizma.

Trudeau je naveo izvještaje o mogućem zločinu iz mržnje u židovskoj srednjoj školi u Torontu prošlog tjedna, strah među nekima od posjećivanja sinagoga zbog mogućnosti napada, te užarenu retoriku na internetu kao primjere rastućeg antisemitizma u Kanadi.

Policija u Torontu, najvećem kanadskom gradu, rekla je da je u četvrtak uhitila trojicu muškaraca nakon što su prijetili Hebrejskoj akademiji zajednice. Policija je pojačala patrole u židovskim kulturnim centrima i sinagogama, kao i u muslimanskim džamijama i drugim bogomoljama.

Kanadski premijer također je osudio Hamas i rekao da podržava pravo Izraela na samoobranu, dok je povukao čvrstu crtu između Hamasa i propalestinskih glasova.

  • +22
Posljedice izraelskog granatiranja u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

'Hamas ne predstavlja palestinski narod, niti njihove legitimne težnje. Oni ne govore u ime muslimanskih ili arapskih zajednica i ne predstavljaju bolju budućnost koju Palestinci ili njihova djeca zaslužuju', rekao je Trudeau.

U napadu Hamasa na južne izraelske zajednice 7. listopada poginulo je 1.300 ljudi, a oko 200 ih je odvedeno u Pojas Gaze kojim vlada Hamas kao taoci.

Od tada je Izrael bombardirao Gazu gdje su zdravstvene vlasti izjavile da je ubijeno najmanje 3.000 ljudi. U napadu na bolnicu u utorak ubijeno je više od 300 Palestinaca, a izraelski i palestinski dužnosnici optužuju jedni druge.

Izrael napada Gazu Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER