stožer civilne zaštite

U kafićima smiju biti novine, a turisti već sada slobodno ulaze u Hrvatsku

13.05.2020 u 14:26

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je ukupan broj oboljelih 2213, a tri osobe su preminule, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. 'Ukupno je učinjeno 48.737 testiranja, od toga 1257 u zadnjih 24 sata. Postotak pozitivnih je 4,54 posto', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare. Od jučer su preminula tri bolesnika

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti preminuo je muškarac rođen 1937. godine, u Koprivnici pacijentica rođena 1936. godine i u Splitu bolesnica rođena 1927. godine.

Na respiratoru je devet oboljelih, a hospitaliziranih je 150, što je devet manje u odnosu na jučer. Iz zdravstvenih ustanova su otpuštena 702 oporavljena pacijenta, što je devet više nego dan ranije Kod kuće je 1132 oporavljenih, što je 17 više nego jučer. Ukupno se oporavilo 1834 bolesnika, što je za 26 više nego u utorak.

Beroš je rekao da u Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo tri novooboljela - dva s Brača i jedan iz Splita. U Istri je jedan novi slučaj, koliko i u Šibensko-kninskoj županiji i u Zagrebu.

Sve 74 osobe s leta Frankufurt - Zagreb su identificirane i kontaktirane. 'Svima je određena mjera samoizolacije od epidemiologa', kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Putnici su rekli da im samoizolacija nije bila propisana 2. svibnja, je li trebala biti?

'Mi smo ukinuli mjeru samoizolacije na granici, ali ona postoji od strane epidemiologa. Putnici koji ulaze dobiju preporuke koje su vrlo bliske samoizolaciji, to je pasivni zdravstveni nadzor', kazao je Capak.

  • +7
Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Po pitanju državne mature, Capak je kazao da razgovori HZJZ-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja o preporukama još uvijek traju.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorio je na pitanje smiju li u kafićima biti novine za goste.

'Smiju biti tamo gdje su bile i prije epidemije. Naravno da da, nigdje nisu zabranjene za korištenje', kazao je Božinović, a Capak se nadovezao da nema primjera u znanstvenoj literaturi da je koronavirus prenesen na taj način. Prethodna je preporuka za ugostiteljske objekte, suprotna tome, bila pak izdana 'čisto iz higijenskih razloga'.

'Može se prenijeti koronavirusna infekcija, ali mi vjerujemo u higijenske navike naših građana'

'Ako netko lista novine a prije toga je namočio prst, može prenijeti ne samo koronavirusnu infekciju, nego čitav niz drugih infekata. Ali evo, mi vjerujemo u higijenske navike naših građana i novine će biti i u ugostiteljskim objektima i u frizerskim salonima i svugdje gdje će biti potrebno', izjavio je Capak.

Po pitanju zaštite članova biračkih odbora koji će obilaziti birače u samoizolaciji na predstojećim izborima, rekao je da na to ne može odgovoriti jer nije dobio od nikoga službeno pitanje pa se to nije ni dogovaralo.

Govoreći o turizmu, ministar Božinović kazao je da je Hrvatska u kontaktu s europskim institucijama, ali i i državama iz kojih se očekuju turisti. Usto, Europska komisija danas je objavila nekoliko dokumenata o prelasku granica i reaktivaciji turizma.

'Svima je cilj isti - da se pokrene turizam i da se time ne minimiziraju rizici kad je u pitanju širenje Covoda-19. Mi smo svi u kontaktu.... U ovom trenutku u Hrvatsku se može ući pod onim uvjetima koje smo iznosili. Jedno je turistička sezona, a drugo je kad netko - vi znate da su hoteli otvoreni - ima rezervaciju za hotel. Mi ćemo ga pustiti, granična policija dopustit će mu ulazak u Hrvatsku. Postoji još cijeli niz uvjeta pod kojima se može ući u Hrvatsku, a europski dokument je osnova kako ove godine - ukoliko nam koronavirus to dopusti, a mislim da smo pokazali uspješnost u nošenju s tom bolešću - pokrenuti taj sektor gospodarstva', kazao je Božinović.

Dodao je da je HZJZ već izradio preporuke i za hotele i za ugostiteljske objekte i za prelazak granice.

'Naravno da pod tim uvjetima turist može ući u Hrvatsku, međutim pravu sezonu dogovarat ćemo i sa susjednim zemaljama i na razini Europske unije. Radit će se mapa regija u Europi, koja će se ažurirati na dnevnoj razini. Svi će moći vidjeti kako stoji regija kad je u pitanju borba s koronom. Intencija tog dokumenta je da građani budu informirani, da se daju preporuke državama i onima koji se bave turizmom kako bi se turizam ove godine dogodio', kazao je Božinović.