PRVI SLUŽBENI POSJET

U jeku krize s Nikolićem stiže predsjednica Kosova

04.06.2012 u 15:49

Bionic
Reading

Na poziv predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića predsjednica Republike Kosovo Atifeta Jahjaga boravit će u prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj u srijedu, 6. lipnja. Jahjaga se već sastala s predsjednikom Josipovićem neslužbeno na marginama konferencije o ženama u poduzetništvu u Zagrebu u listopadu prošle godine

Posjet kosovske predsjednice dolazi u vrijeme pogoršanja međudržavnih odnosa između Hrvatske i Srbije nakon izbora Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije. Tijekom prošlogodišnjeg posjeta tadašnje premijerke Jadranke Kosor Kosovu izbila je žustra javna prepirka s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem koji ga je doživio kao uvredu. Poznato je da Srbija ne želi priznati realnost i još uvijek smatra Kosovo svojom pokrajinom.

Iako je posjet Jahjage dogovoren davno prije, bit će zanimljivo vidjeti reakcije Srbije i Nikolića koji je usprkos navodnoj želji za dobrim odnosima sa susjedima u svojim prvim nastupima uspio uvrijediti i Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu izjavama da je Vukorar srpski grad i da se u Srebrenici nije dogodio zločin.

Tijekom službenog posjeta Hrvatskoj kosovska predsjednica razgovarat će sa svojim domaćinom, predsjednikom Josipovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Borisom Špremom te predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem.

Uz kosovsku predsjednicu, u izaslanstvu Republike Kosovo bit će potpredsjednik vlade i ministar pravosuđa Hajredin Kuci, ministrica europskih integracija Vlora Citaku i ministar gospodarstva Besim Bequaj koji će imati odvojene susrete sa svojim kolegama.

Teme službenih razgovora bit će bilateralni odnosi dviju država, podrška Hrvatske Republici Kosovo na putu u EU, unapređenje gospodarskih odnosa, položaj hrvatske manjine na Kosovu i kosovskih Albanaca u Hrvatskoj te, naravno, situacija u regiji koja se promijenila nagore dolaskom Nikolića na vlast u Srbiji. Kosovska predsjednica susrest će se i s predstavnicima kosovskih Albanaca koji žive u RH.