BOLJE RAZUMIJEVANJE VIRUSA

U Italiji će se od 4. svibnja provesti 150.000 seroloških testova

25.04.2020 u 14:59

Bionic
Reading

Italija će od 4. svibnja početi kampanju seroloških testiranja na 150.000 osoba u cijeloj državi u pokušaju boljeg razumijevanja pandemije Covida-19, najavio je u subotu vladin povjerenik Domenico Arcuri.

'Podijelit ćemo testove po regijama (kojih je u Italiji 20) ovisno o stanovništvu i drugim kriterijima Državnoga zavoda za statistiku', rekao je novinarima Arcuri koji je zadužen za upravljanje krizom izazvanom covidom-19.

Pandemija te bolesti u Italiji je usmrtila 26.000 ljudi.

Arcuri je naglasio da sto posto pouzdan test ne postoji, no tvrtka čiji su testovi odabrani za primjenu nudi ih besplatno, a njihova je preciznost iznad 95 posto, rekao je.

Lombardija, pandemijom najviše zahvaćena talijanska regija u kojoj je polovica svih žrtava Covida u Italiji, oko 13.100, već ovaj tjedan počela je serološka testiranja.

  • +7
Koronavirus, Italija Izvor: EPA / Autor: MATTEO CORNER

Ti testovi omogućuju pronalazak antitijela koja nastaju kao reakcija na zarazu koronavirusom pa masovno testiranje može pokazati koji je dio stanovništva bio izložen virusu.

Već je dokazano da dio zaraženih osoba nema nikakvih simptoma pa se kod njih zaraza može potvrditi jedino naknadno otkrivanjem antitijela, jer je njihov imunosni sustav u međuvremenu uništio viruse.

Prisustvo antitijela može ukazati na mogućnost postojanja imuniteta kod tih osoba.

Pitanje imuniteta na taj virus za znanstvenike je još nepoznanica i istraživanja daju tek prve spoznaje.  

Arcuri je naglasio da će vlada brzo odrediti 'minimalnu cijenu' zaštitnih maskica koju će stanovnici nositi prema potrebi kada 4. svibnja stupe na snagu mjere popuštanja izolacije. 

Kazao je da vlada dijeli maskice zaposlenicima u javnom sektoru, zatim sigurnosnim snagama, zaposlenicima u javnom prijevozu i domovima za stare i nemoćne, pošto je prioritetno maskice već podijelila bolnicama. 

Arcuri je zadovoljan rezultatima izolacije koju su vlasti nametnule Talijanima od 9. ožujka. Rekao je da sada u talijanskim bolnicama ima respiratora dvaput više nego pacijenata na odjelima za intenzivnu skrb.