FRONTEX

U Istri počela obuka granične policije prema tražiteljima azila i migrantima

23.04.2018 u 18:53

Bionic
Reading

U istarskom Valbandonu u ponedjeljak je počela FRONTEX-ova Obuka službenika granične policije država članica EU u sklopu projekta 'EBCGT - Land Border Surveillance Officer Training', izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Zbog velikog priljeva nezakonitih migranta iz Azije na području istočnog Sredozemlja, policijski službenici zemalja članica EU svakodnevno su uključeni u zaštitu vanjskih granica na moru i spašavanja migranata na području ugroženih zemalja.

U posljednje dvije godine pripreme policijskih službenika zemalja članica EU intenzivno se provode u FRONTEX-ovoj partnerskoj akademiji, Policijskoj akademiji u Zagrebu ili u Valbandonu, također u organizaciji Policijske akademije i uz potporu Uprave za granicu, objavio je MUP RH na svojim službenim internetskim stranicama.

Petodnevna obuka provodi se kroz radionice temeljem scenarija za postupanje granične policije prema tražiteljima azila, migrantima i svim ranjivim skupinama.

  • +2
Migranti u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Prvu od četiri ovogodišnje obuke tog FRONTEX-ovog projekta otvorila je Danijela Petković, pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i predstavnica partnerske FRONTEX akademije.

Praktičnoj terenskoj obuci u Valbandonu prethodila je online priprema i provedba polaznika FRONTEX-ove trenerice projekta Land Border Surveillance Training, Mirjane Abramović, voditeljice Službe za razvoj policijskog obrazovanja u Policijskoj akademiji.

Obuku provode FRONTEX-ovi treneri iz Njemačke, Poljske, Grčke, Finske, Rumunjske i Hrvatske, a sudjeluje 18 polaznika iz država članica EU - Malte, Portugala, Austrije, Litve, Rumunjske, Njemačke, Estonije, Italije, Finske, Bugarske, Slovačke, Češke i Hrvatske.

Novi koncept FRONTEX-ove Mreže partnerskih akademija, a Policijska akademija u Zagrebu je partnerska od 2017., omogućuje suradnju koja se proširuje i na programe mobilnosti studenata i nastavnika, razmjenu informacija i resursa putem nove platforme informacijskih tehnologija (IT-online provedba i organizacija) i drugog. 

Članicama EU suočenima s ozbiljnim migracijskim pritiskom, Frontex može pružiti i dodatnu tehničku i financijsku podršku te pridonijeti stručnom osposobljavanju policijskih službenika zemalja članica EU, istaknuo je i voditelj ovog projekta iz FRONTEX-a.

Glavni cilj ovog FRONTEX-ovog projekta jest učinkovitija komunikacija i razmjena najbolje policijske prakse u državama članicama EU, priopćeno je iz MUP-a.