najnoviji slučaj

U istrazi afere Stečaj tajno snimljena i supruga bivšeg ministra Kujundžića

19.02.2021 u 13:13

Bionic
Reading

Istraga u najnovijoj aferi sa stečajevima slučajno je zahvatila i suprugu smijenjenog ministra zdravstva Tatjanu Kujundžić

Kako doznaje Telegram, USKOK je prošle godine u rujnu, istražujući suca Mihaela Kovačića sa zagrebačkog Trgovačkog suda, tajno snimio razgovor Tatjane Kujundžić i likvidatora njezine tvrtke Zidni vrt d.o.o., Jure Marušića. Dogovarali su kako da ovaj tjedan uhićeni stečajni sudac Kovačić predmet njezine tvrtke obradi preko reda.

Snimljeni razgovor između Tatjane Kujundžić i Jure Marušića odvio se točno osam mjeseci nakon što je Milan Kujundžić, zbog Telegramova istraživačkog specijala o njegovoj imovini, morao napustiti vladu Andreja Plenkovića.

Jure Marušić, koji je vodio likvidaciju firme Tatjane Kujundžić, u tom trenutku bio je pod mjerama tajnog nadzora, odnosno Županijski sud u Zagrebu za njega je bio izdao nalog za tajno praćenje i prisluškivanje. Marušić u finišu ove akcije, u kojoj je sudac Kovačić uhićen s 12 suradnika, nije osumnjičen, već se nalazi na popisu svjedoka. No on i gospođa Kujundžić snimljeni su kako urgiraju ne bi li, kako proizlazi iz USKOK-ovog rješenja o provođenju istrage, sudac Kovačić uzeo njezin predmet preko reda.

Nakon što je likvidirana tvrtka Zidni vrt 2015., Tatjana Kujundžić htjela je na sebe prenijeti nekretninu koja u tom postupku nije riješena. O tome je, snimljeno je 23. rujna 2020., gospođa Kujundžić telefonski obavijestila Marušića. On se zatim, utvrdio je USKOK, obratio voditeljici Pisarnice suda Aleksandri Mažić, ovih dana uhićene sa sucem Kovačićem.

USKOK navodi da je Aleksandra Mažić neko vrijeme bila i ljubavnica suca Kovačića te je imala značajne ovlasti u kontroli spisa i podnesaka koji su dolazili na sud. Kontrolirala je, tvrde istražitelji, i to koji će spisi biti dodijeljeni sucu. O svemu tome su u svom razgovoru čavrljali gospođa Kujundžić i Jure Marušić. Slijedi zatim novi detalj: nakon intervencije Jure Marišića, Aleksandra Mažić stavlja podnesak Tatjane Kujundžić na stol suca Kovačića, piše Telegram.

Kako proizlazi iz tajno snimljenih razgovora, sve što je napravila, Aleksandra Mažić javila je povratno Juri Marušiću. Obavijestila ga je i o kasnijem kretanju spisa. USKOK primjećuje kako su tako Tatjana Kujundžić i Jure Marušić bili upoznati s onim što se događa sa spisom iako ti podaci nisu u tom trenutku bili vidljivi bilo kome izvan suda. To je i navedeno u USKOK-ovom rješenju o otvaranju istrage protiv Kovačića i ostalih. Te snimke dokaz su bliskog odnosa suca Kovačića i njegove suradnice te načina na koji su manipulirali spisima.

Telegram neslužbeno doznaje kako je predsjednik Trgovačkog suda Nino Radić slučaj ponovne likvidacije tvrtke Zidni vrt d.o.o. prošle godine s Kovačića prebacio na drugog suca koji je predmet i dovršio. USKOK nije prijavio Tatjanu Kujundžić, odnosno nije pronašao osnovu za pokretanje kaznenog postupka protiv nje u sklopu ove akcije.

Telegram je kontaktirao i s Jurom Marušićem te on tvrdi da nije učinio ništa sporno.