stečajevi kao zlatne koke

Sudac Kovačić novcem iz stečaja Željezare Sisak kupio kuću, ni ostali nisu ostali kratkih rukava

19.02.2021 u 00:04

Bionic
Reading

Osim direktnim ili indirektnim uplatama u gotovini na račune okrivljenika ili njihovih poznanika i rodbine, okrivljenici su si novcem iz stečajnih masa u predmetima kojima su upravljali direktno kupovali i nekretnine, dionice, vozila...

Zaključak je ovo analize koju je za potrebe istrage proveo Porezni USKOK rekonstruirajući tokove novca s računa suda te s računa javnobilježničkih pologa koji su doznačivani ili nalogom suca Mihaela Kovačića ili pak osumnjičenih stečajnih upravitelja.

Prema toj analizi, novcem iz Željezare Sisak direktno doznačenim prodavateljima sucu Kovačiću je 2010. kupljena kuća u Sisku vrijedna 653.180 kuna, javlja Jutarnji list.

Naime, u svibnju i lipnju 2010. stečajni upravitelj Željezare Sisak Branko Petanjek dao je nalog javnome bilježniku Mladenu Ježeku da s depozita u slučaju Željezare Sisak plati prodavateljima navedeni iznos za kupnju kuće u Ulici lipa u Sisku za Kovačića i njegovu suprugu.

  • +6
Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije u zgradu USKOK-a Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

U nalogu javnome bilježniku Petanjek je naveo da se radi o isplatama vjerovnicima Željezare Sisak, a što je bilježnik, ništa ne sumnjajući, i napravio.

Istovremeno, od siječnja do lipnja 2010. na sličan način je novcem Željezare Sisak kupljena i kuća u Samoboru kćeri stečajnog upravitelja Ivi Petanjek.

Međutim njoj se kuća posebno gradila. Njezin otac Branko Petanjek, stečajni upravitelj Željezare Sisak, dao je 26. siječnja Ježeku nalog, ponovno pod egidom plaćanja vjerovnika, da 271.178 kuna plati gradnju kuće u Samoboru u Ulici Jurja Dijanića, što je i plaćeno.