UPITAN POVRATAK NA POSAO

U Ini nema mjesta za zviždačicu Balenović?

15.02.2011 u 13:10

Bionic
Reading

Deset godina otkada je izvanrednim otkazom istjerana iz Ine jer je ukazivala na kriminal u poduzeću, zviždačica Vesna Balenović nada se povratku u tvrtku. Iako je tu inicijativu pokrenuo također povratnik u Inu, Davor Štern, čini se da povratak Balenović u Inu ipak nije gotova stvar

'Vesna Balenović nije u radnom odnosu Ini od 2001. godine. Svi sudski sporovi presuđeni su u korist Ine, stoga nema osnove za njezino vraćanje na posao', rekla je u utortak Žana Goić, direktorica korporativnih komunikacija u Ini.

Balenović je do izvanrednog otkaza u Ini bila voditeljica projekta ekspertnog tima ekonomista u uredu izvršnog direktora te tvrtke. Nakon desetljeća pravosudne borbe, Balenović se nada da će već sljedećeg tjedna moći ući u Inu. Naime, iako je DORH još 2004. godine ustanovio da je za kriminal u Ini pronađen krivac, Balenović nije vraćena na posao.


Lažna nada?

Krajem prošle godine, tračak nade; Davor Štern, koji je iz Ine izbivao još dulje od zviždačice, vraća se u taj naftni gigant. Na mjesto šefa nadzornog odbora sjeda početkom ove godine. Balenović nam je pojasnila da je sa Šternom kontaktirala na svoju inicijativu:'Ja sam ga nazvala i razgovarali smo. Rekao je da se nepravda koja mi je nanesena mora ispraviti. Iskazala sam mu želju i rekla da se vidim u antikoruptivnom programu u Ini', pojasnila nam je Balenović koja se spremna s Inom izvansudski nagoditi.

Hoće li se vratiti u Inu, i dalje je neizvjesno, uprava kompanije još se nije službeno očitovala o ovom slučaju, iako se iz razgovora s Vesnom Balenović njom može iščitati da to smatra gotovom stvari. Loptu je na zemlju spustio sam Štern. 'Ona se zaletjela s medijskim istupima', rekao je.

Doduše, i Balenović priznaje da bi se moglo dogoditi da se Šternova inicijativa ne realizira, tada će, kaže, Hrvatska imati problema s poglavljem 23 o pravosuđu. 'Ići ću sa svojim Zviždačima kod Viviane Reding, potpredsjednice Europske komisije i povjerenice za pravosuđe', kaže Balenović.

Za njezin se povratak u Inu zauzela i sama premijerka. To nam je potvrdio i Davor Štern. 'Prošlog sam tjedan u dva navrata pričao s premijerkom i bila je sklona da se to pitanje riješi', rekao je.

Na pitanje je li uplitanje premijerke u slučaj Balenović politički potez, s obzirom na to da je Tomislav Dragičević, bivši šef Ine, bliski prijatelj Stjepan Mesića, Štern kaže da o tome nema govora. 'Ja to ne bih stavio u kontekst njezinog odnosa s Dragičevom, to nema veze s njegovim odlaskom. To je dobra volja da se taj slučaj privede kraju', zaključio je Štern te dodao da bi se odluka o tome hoće li i na koje mjesto Balenović biti vraćena u Inu u upravi trebala donijeti 'kroz tjedan-dva'.

Antikorupcijski ured

Balenović je svjesna da se ne može vratiti na svoju prijašnju funkciju, stoga je Šternu predložila da vodi antikorupcijski ured, kakav je Ini, smatra, potreban s obzirom na to da je riječ o tvrtki sa 12-13 tisuća zaposlenih. 'Hoću li biti savjetnica člana uprave ili nešto drugo, mi ćemo već neki modalitet napraviti', kaže Balenović.

Kaže da za takvu funkciju ne treba biti raspisan natječaj jer je ona već 'u sustavu'. 'Ja ću potpisati neki ugovor i otkaz će se proglasiti ništavnim, mi ćemo u sustavu Ine usmeno razgovarati gdje ću točno biti', kaže zviždačica.

'Dragičević je sličan Alu Caponeu'

Balenović vjeruje da u Ini i dalje postoje Dragičevićevi ljudi i njegov lobi. Ako se vrati, bit će, kaže, dočekana na koplja. 'Postoji lobi i otpor mom povratku. Dragičević je pokazao da je sličan Alu Caponeu i da je varalica', zaključila je Balenović.