NAJVIŠA STOPA SMRTNOSTI

U Indiji godišnje umre više od 400.000 novorođenčadi

05.10.2009 u 16:48

Bionic
Reading

Svake godine u Indiji u roku od 24 sata po rođenju umre više od 400.000 novorođenčadi, što je najviša stopa smrtnosti u odnosu na bilo koje drugo mjesto u svijetu, izvijestila je u ponedjeljak međunarodna humanitarna agencija 'Save the Children'

Svake godine u svijetu nedugo nakon poroda umre dva milijuna dojenčadi, od čega čak petina u Indiji. Iz agencije 'Save the Children' izvješćuju kako dojenčad najčešće umire od bolesti i infekcija koje se lako mogu liječiti i izliječiti.

Globalna kampanja pokrenuta pod nazivom 'Svi' (Everyone) bit će fokusirana na Indiju i još 40 zemalja diljem svijeta. Cilj joj je angažman pojedinaca i humanitarnih agencija na spašavanju života milijuna dojenčadi i djece u dobi do pet godina.

'Svako dijete - bez obzira na to gdje je rođeno - ima jednaka prava i izglede za život. Svatko od nas ima moralnu odgovornost djelovati i to odmah', rekao je predsjednik indijskog ogranka agencije Save the Children.

Unatoč tomu što je u Indiji zabilježen značajan napredak na tome području, stopa smrtnosti od 72 na 1.000 živorođene djece i dalje predstavlja 'šokantan' podatak, stoji u izvješću Agencije. Paradoks je što djeca umiru od bolesti poput dijareje ili upale pluća zbog trivijalnih razloga poput, primjerice, nedostatnog broja educiranih primalja.