predsjednički izbori

U ime obitelji: Uočene nepravilnosti nisu utjecale na izborni rezultat

23.12.2019 u 13:02

Bionic
Reading

Udruga U ime obitelji, koja je promatrala predsjedničke izbore, ocijenila je u ponedjeljak kako nije bilo nepravilnosti koje bi utjecale na izborne rezultate, te da su najslabija karika birački odbori

Bilo je nepravilnosti u inozemstvu pa je tako primjerice dojavljeno da u Mostaru na izbornom mjestu u Osnovnoj školi Petra Bakule postoji sumnja da je član biračkog odbora član HDZ-a, rekla je Natalija Kanački iz Udruge na konferenciji za novinare održanoj ispred DIP-a.

Posebno je upozorila na problem u biračkom mjestu u hrvatskom konzulatu u Frankfurtu gdje je najmanje 12 osoba koje su se faksom prijavile u birački popis, ali nisu mogli glasati, jer nisu bili na popisu.

Smatramo kako je to velika pogreška koja se dogodila hrvatskom konzulatu, iako nemamo potvrdu jesu li ti građani na kraju ipak mogli glasati. O tome ćemo se oglasiti kada dobijemo informaciju uz konzulata, najavila je Kanački.

Ustvrdila je, kao promatrač s dugogodišnjim iskustvom, kako su najslabija karika birački odbori, jer su nedovoljno motivirani i educirani da bi u potpunosti ispunili svoju zadaću, što se posebno vidi u trenutku brojanja glasova.

U izborno povjerenstvo, gdje sam osobno bila, stigao je određeni broj zapisnika koji su nepravilno ispunjeni s pogreškama u zbrajanju pa se nekoliko kutija moralo ponovno prebrojavati, rekla je Kanački.

Udruga DIP-u stoga predlaže dvije razvijene aplikacije e - learning i e - kontrola zapisnika. Time bismo dobili najbolje kandidate za biračke odbore, te bi se kontrolirali unosi i zbrojevi zapisnika, istaknula je Kanački.

Udruga također predlaže DIP-u da sve zapisnike koji dođu u izborna povjerenstva skeniraju i u PDF formatu budu dostupni građanima i strankama kako bi ih mogli prekontrolirati neovisno od unosa DIP-a. Time bi okonočali agoniju da sumnjamo u vjerodostojnost izbornih rezultata, smatra Kanački.

Mogućnost elektronskog glasovanja je nužna i zaista potrebna, jer od svih naših ljudi u dijaspori u Njemačkoj je glasovalo samo 8000 osoba, primjerice u Australiji samo 1000, jer je izborni proces kompliciran, dalek i skup, upozorila je.

Upitana jesu li zadovoljni izbornim rezultatima, Kanački je rekla da jesu u smislu da je izborni proces bio transparentan, a same rezultate ne bi komentirali kao udruga jer se nisu ni pozicionirali.

Na upit trebaju li članovi biračkih odbora biti stranački ili nestranački, Kanački je rekla kako je zakon jasan te da ne postoji mogućnost manipulacije ako se poštuje procedura koja je dobra i treba se samo poštivati.

Smatra kako svakako treba ukinuti izbornu šutnju, jer nisu propisane sankcije za kršenje pa zato nema smisla, a ako već postoji trebala bi biti propisana kazna, jer inače nema smisla.

Član udruge Luka Mlinarić izvijestio je kako su promatrali predsjedničke izbore na svim razinama u Gradu Zagrebu - DIP-u, APIS-u, Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba te na biračkim mjestima.

Imali smo 84 promatrača koji su pokrili oko 140 biračkih mjesta i tako i na ovim izborima smo nastavili kontinuitet koji je započeo još na referendumu o braku 2013, rekao je.