BOJKOT PRESICE

'U ime obitelji' ostvarili nemoguće: Ujedinili hrvatske medije!

01.12.2013 u 18:07

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' uputila je poslijepodne poziv svim medijima da dođu na konferenciju za novinare na kojoj će se večeras predstavnici Inicijative osvrnuti na rezultate referenduma. No njihov raniji cenzorski pothvat kojim su velikom dijelu medija uskratili akreditacije, obio im se u glavu. U znak prosvjeda gotovo svi relevantni mediji u zemlji odlučili su bojkotirati ovaj poziv

'Zbog velikog interesa javnosti i na temelju poziva Vijeća za medije, Građanska inicijativa 'U ime obitelji' poziva sve medije na konferenciju za novinare u 21,30 sati, na kojoj će sudjelovati predstavnici Inicijative te će se osvrnuti na rezultate referenduma', navodi se u pozivu upućenom medijima da dođu u sjedište stožera Inicijative.

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' jučer je zabranila izvještavanje iz svojeg stožera HRT-u, Indexu, Net.hr-u, tportalu te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu jer su, po ocjeni Inicijative, neprofesionalnim i pristranim izvješćivanjem, 'krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije'. Nakon toga su se ostali mediji - RTL, Nova TV, Styrija, HINA i Media servis solidarizirali s kolegama i odbili pratiti rezultate referenduma iz stožera 'U ime obitelji'.

Upravo zbog skandaloznog ataka na slobodu medija, gotovo svi relevantni mediji u zemlji odlučili su do kraja ustrajati u svojoj odluci da u znak prosvjeda protiv nedemokratske i cenzorske odluke 'obiteljaša' večeras neće izvijestiti ni s njihove presice.

U ime obitelji je, kao i Zadravku Mamiću koji je uspio ujediniti Torcidu i BBB-ovce, uspjelo nešto dosad nezamislivo – ujediniti sve relevantne medije u zemlji da djeluju kao jedinstvena medijska obitelj koja solidarno kaže NE onima koji su si uzeli za pravo određivati koji mediji smiju, a koji ne smiju izvještavati iz njihova tabora te su na taj način uskratili pravo novinarima slobodno izvještavati i pristupiti informaciji.


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) žestoko je osudilo tu njihovu odluku i pozvalo sve redakcije i novinare, ako Inicijativa ne opozove svoju odluku, na solidarni novinarski bojkot, kojem su se mediji i odazvali. HND ističe kako je to kod nas nezabilježena diskriminacija novinara i ocjenjuje da je akreditacija uskraćena svima onima koji su posljednjih dana i tjedana pisali o nelegalnim radnjama vođa inicijative 'U ime obitelji'.

Postupak Građanske inicijative 'U ime obitelji' osudilo je i Hrvatsko vijeće za medije kao dosad neviđen, presedanski postupak i pozvalo je Inicijativu da povuče odluku i novinarima dopusti rad.